Ioan Adrian Duicu este acuzat de trafic de influență, cumpărare de influență, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu, folosirea influenței și autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite.
Şeful IPJ Mehedinţi, Constantin Ponea este acuzat de trafic de influență şi cumpărare de influență.
La rândul său, preşedintele PSD Orşova este acuzat de folosirea influenței și autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite.
Anchetatorii au stabilit că în perioada martie-iunie 2013, Duicu Ioan-Adrian, președintele Consiliului județean Mehedinți, ar fi afirmat față de Ponea Constantin Ștefan, inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Mehedinți, faptul că are influență asupra mai multor funcționari publici (membri ai Guvernului, funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, șeful Inspectoratului General al Poliției Române, pe de o parte, și consilierii locali din cadrul Consiliului local al municipiului Orșova, pe de altă parte).
Totodată, Duicu Ioan-Adrian i-ar fi promis lui Ponea Constantin Ștefan că își va folosi această influență, pentru a-i determina pe funcționarii publici să îl mențină temporar în funcția de şef al IPJ, iar apoi să îl numească într-o funcție de conducere în cadrul IGPR, iar pe un membru al familiei într-o funcție de conducere în cadrul Ministerului Public.
În schimb, Duicu Ioan-Adrian i-ar fi pretins lui Ponea Constantin Ștefan să îl determine pe judecătorul care judeca o anumită cauză să pronunțe o hotărâre care să îi fie favorabilă, în sensul anulării raportului Agenției Naționale de Integritate care îl viza.
În ianuarie 2014, şeful CJ Mehedinţi i-ar fi cerut directorului unui post de televiziune locală pe care îl controla să determine alte persoane să-i însceneze o luare mită unei asistente de la Spitalul Județean de Urgență Mehedinți.
Totodată, el mai este acuzat că în perioada mai–septembrie 2013, ar fi permis unor persoane neautorizate accesul la informații nepublice privind o licitaţie a spitalului judeţean, în scopul de a favoriza respectivele persoane.
O altă acuzaţie care îi este adusă se referă la faptul că în ianuarie 2014, ar fi determinat două persoane din subordine să îi pună la dispoziție unui protejat al său subiectele pentru un concurs pentru ocuparea unei funcții de șef serviciu la Consiliul Județean Mehedinți. Concursul a fost câştigat de acesta.