Controlul judiciar impus de magistraţi înseamnă că şeful Consiliului Judeţean, Mircea Moloţ, şi ceilalţi inculpaţi din dosar trebuie să se prezinte periodic la poliţia din Deva şi nu au voie să iasă din judeţul Hunedoara. Mircea Moloţ interpretează măsura juridică mai blândă ca arestul drept un semn că acuzaţiile la adresa lui sunt injuste.
„La câte capete de acuzare au fost, chiar spuneam, am avut impresia că sunt cel mai mare mafiot, nu din România, ci din lume. Toate acuzațiile care mi s-au adus sunt nefondate și sunt nevinovat”, a spus el.
Anchetatorii spun că Mircea Moloţ ar fi profitat de funcţia şi influenţa lui pentru a-şi ajuta ginerele, fiica şi alţi apropiaţi să obţină mai multe contracte, peste 3 milioane de euro în total.
Directorul general al acestei firme primea indicaţii explicite despre cum şi cui să distribuie lucrări din oraşele Deva şi Hunedoara. Aşa a ajuns omul de afaceri Axinte Vasile, inculpat şi el în dosar, să beneficieze de două contracte. Unul la sfârşitul anului 2011, în valoare de peste 1,4 milioane de euro.
Parte din aceşti bani ar fi ajuns la ginerele lui Mircea Moloţ, Venter Robertto-Patrick, a cărui firmă a fost subcontractată ulterior pentru o parte din lucrări.
Printr-un alt contract, derulat între iunie 2012 şi martie 2013, o altă firmă administrată de acelaşi Vasile Axinte, a câştigat încă 800.000 de euro.
În urma acestui contract, în martie 2013, în conturile firmei Eurocons Expert intră aproximativ 4 milioane de lei. În schimbul banilor, administratorul firmei, Vasile Axinte, mulţumeşte preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara asfaltând strada pe care Ioan Moloţ deţine un imobil.
Mai mult, intre 2010 şi 2014 Mircea Moloţ ar fi avut grijă ca o firmă administrată de propria sa fiică să se ocupe de imaginea Consiliului Judeţean Hunedoara. Valoarea contractului: un milion de lei.