Numele preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară apare în dosarul în care a fost arestat patronul Carpatica Asig, Ilie Carabulea. Compania acestuia era susţinută de la vârful Autorităţii, cu ajutorul unor oameni cu putere de decizie, printre care şi Laura Chiţoiu, soţia celui care la acea vreme era ministrul Finanţelor.
Dosarul a dezvăluit că în interiorul ASF se dădea un adevărat război pentru influenţă, care ajungea până la cel mai înalt nivel. Procurorii au aflat că un membru al Consiliului de Conducere şi-a debarcat adversarul din sistem, vicepreşedintele Autorităţii, cu ajutorul relaţiilor pe care le avea cu preşedintele instituţiei. L-a convins pe şeful lui să ceară o Ordonanţă de Guvern în care, sub pretextul exigenţelor europene, să fie trecute criterii pe care adversarul său nu le îndeplinea. În urma actului emis de Executiv, vicepreşedintele Autorităţii a demisionat.
„Astfel, inculpatul Mîrzac Marian (membru în Consiliul de conducere al ASF, n.r.), care declarase un război făţiş învinuitului Tudor Daniel George (fost vicepreşedinte al ASF, n.r.) a intervenit şi a susţinut prin prisma relaţiilor pe care le avea cu preşedintele ASF (cunoscut în mediul colocvial al apropiaţilor acestuia ca fiind „unchiul") iniţierea şi adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă de către Guvern, care sub pretinsa îndeplinire a exigenţelor Comisiei Europene, a avut drept obiectiv introducerea unor incompatibilităţi ce l-au obligat pe numitul Tudor Daniel George să îşi prezinte demisia”, potrivit DNA.
Un rol decisiv în îndepărtarea indezirabililor din funcţiile decisive l-ar fi avut, spun procurorii anticorupţie, chiar şeful ASF, Dan Radu Ruşanu. Cel puţin asta reiese din discuţiile interceptate de procurori.
CHIŢOIU LAURA: Auzi, ai mai aflat ceva? Ai mai vorbit cu domnu preşedinte (referire la Ruşanu Dan Radu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară) când s-a întors?
MÎRZAC MARIAN: Mă, da. Am vrut să te sun, dar nu ştiam dacă e bine. Da, am vorbit cu el. A fost acolo, a semnat ş-a plecat mai departe, la Justiţie, să ia avizul şi să... mă rog, totu-i în regulă până acuma şi mi-a mai zis o chestie care mi s-a părut destul de interesantă şi bine făcută: faptul că au trimis deja, în acelaşi timp, şi adresa către Comisia Europeană în care au scris ce măsuri au întreprins.
Dan Radu Ruşanu este la conducere Autorităţii de Supraveghere Financiară din primăvara anului trecut. Atunci şi-a dat demisia din Parlament, dupa 12 ani, pentru a prelua conducerea Autorităţii, instituţie înfiinţată pentru a controla piaţa asigurărilor, a celei de capital şi a pensiilor private.
Liberal cu influenţă, el este naşul lui Daniel Chiţoiu, dar şi al unui alt finanţist de carieră, Gelu Ştefan Diaconu.
Salariul încasat de liberal în ultimele luni a stârnit mari controverse. A primit de la stat peste 72 de mii de euro şi a recunoscut că este totuşi cam mult.
„Vom propune colegilor din Consiliu reducerea salariilor cu 50 la sută faţă de 2013”, a declarat Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF.
De altfel, Dan Radu Ruşanu este cunoscut drept unul dintre cei mai înstăriţi lideri politici. Familia lui deţine numeroase terenuri intravilane, dar şi agricole sau chiar păduri în judeţele Argeş, Ilfov şi Braşov, dar şi aproape un milion de lei în conturi bancare.