Procurorii spun că Marian Vanghelie a susţinut financiar Partidul Social Democrat ani de zile.
„Marian Vanghelie a acționat în sensul subordonării intereselor colectivităţii (a căror realizare trebuiau să o urmărească în desfășurarea activității politice) propriilor interese, acesta percepând și exercitând activitatea politică ca pe un mijloc de înavuțire personală și de a-și spori pe această cale, în mod substanțial, veniturile”, se arată în rechizitoriul DNA.
Numai că banii pe care Marian Vanghelie i-ar fi investit, cu dărnicie, în PSD, erau de fapt mita încasată de la firmele abonate la contractele cu Primăria. Edilul ar fi plătit, din bani negri, renovarea a trei sedii folosite de partid.
„În anul 2012, potrivit înţelegerii dintre Marian Vanghelie şi Marin Dumitru, acesta din urmă a suportat cheltuielile de renovare a sediilor Partidului Social-Democrat Unirii (situat lângă magazinul Cocor), Cotroceni (vila din strada Obedenaru, deţinută de societatea comercială Calex Business Grup S.R.L.) şi din zona şoseaua Alexandriei”, mai arată procurorii.
La inaugurarea unuia dintre sediile de care vorbesc acum procurorii, Marian Vanghelie a venit la braţul liderului PSD Victor Ponta, deşi probele arată că relaţia cu proaspătul premier şi preşedinte de partid începuse deja să se răcească.
Edilul este acuzat şi că, în 2009, în contul comisioanelor pe care le avea de încasat, a cerut unei firme să achite o datorie de peste 2,5 milioane de lei, acumulată de partid în campania electorală pentru prezidenţialele din 2009. Iar donaţiile făcute de partid în 2010 sinistraţilor din nordul Moldovei ar fi fost plătite după acelaşi model.
„La data de 9 iulie 2010, o delegaţie a Partidului Social-Democrat (condusă de preşedintele partidului Ponta Victor-Viorel şi din care a făcut parte vicepreşedinte acestuia, Dragnea Liviu, şi inculpatul Vanghelie Marian-Daniel) a vizitat zonele afectate de inundaţiile care au avut loc la începutul lunii iulie în judeţul Botoşani, prilej cu care bunurile livrate de inculpatului Dumitru Marin (denunţător, n.r.) au fost puse la dispoziţia populaţiei afectate”, se mai arată în rechizitoriu.
Cele peste 9.000 de sticle de apă ar fi costat 26.000 de lei, arată actele aduse la DNA de denunţător.