Secția specială de anchetare a magistraților. Apelul lui Toader către CSM

Data actualizării: Data publicării:
170223_COTROCENI_MINISTRI_NOI_JUST tudorel toader_32_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader face apel la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să urgenteze procedurile de numire a procurorilor din secţia specială de anchetare a magistraţilor.

170223_COTROCENI_MINISTRI_NOI_JUST tudorel toader_32_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Vreau să fac un apel la dumneavoastră, în special la domnul procuror general, ca să urgentaţi procedurile de selecţie, de semnare, numire a procurorilor din viitoarea secţie specială de anchetare a magistraţilor. Noi ştim anumite formule prin care se încearcă neoperaţionalizarea unei prevederi legale. Exprim speranţa că nu se va ajunge la acest rezultat, că nu vom depăşi data de 23 octombrie fără ca secţia să fie operaţională. Eu îmi amintesc şi voi vă amintiţi faptul că mulţi dintre noi, chiar şi dintre cei prezenţi, s-au opus soluţiei de înfiinţare a acestei secţii. CCR a statuat prin deciziile pronunţate, în sensul că această soluţie este constituţională. Şi ulterior au apărut voci critice, dar de data asta apăreau ca fiind critici la adresa CCR. Solicit ferm să puneţi în aplicare dispoziţiile legale, să operaţionalizaţi această secţie”, a declarat ministrul Justiţiei Tudorel Toader în secţia de procurori a CSM.

Vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru a spus că apelul ministrului este pentru întregul Consiliu şi a amintit de adoptarea regulamentelor pentru secţia specială.

„Mă bucur că aţi făcut acest apel aici, dar mesajul e pentru întregul CSM. Am avut toată dispoziţia pentru creearea cadrului formal pentru adoptarea în prima fază a regulamentelor pentru această secţie”, a spus Olaru.

Consiliul Superior al Magistraturii a adoptat în 19 septembrie regulamentele secţiei speciale de investigare a infracţiunilor din justiţie, care va fi înfiinţată odată cu modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, fiind una dintre cele mai controversate prevederi.

CSM a amânat, miercuri, din lipsă de cvorum, discuţiile privind organizarea concursului pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

Înfiinţarea unei secţii de investigare a procurorilor şi judecătorilor, care are competenţe exclusive de a cerceta infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, este una din cele mai importante modificări aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în 20 iulie.

„În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, care are competenţa exclusive de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care, alături de persoanele prevăzute la alin. (1), sunt cercetate şi alte persoane. În cazul infracţiunilor săvârşite de judecătorii şi procurorii militari, dispoziţiile art. 56 alin. (4) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt aplicabile”, se arată în lege.

Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie va fi condusă de un procuror-şef de secţie, ajutat de un procuror-şef adjunct, numiţi în funcţie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
Ea în colanți, el la bustul gol. Cum și-au început Katy Perry și Orlando Bloom anul 2025: „V-am descoperit...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
O mamă din Ucraina, violată și torturată de 15 torționari ai lui Putin, a fost condamnată la 18 ani de...
Newsweek
Ministrul de Finanțe, vești proaste despre pensii în 2025. Ce șanse sunt să mai crească? Și când?
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025