Fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu a ajuns în urmă cu puţin timp la DIICOT. Acesta este audiat în dosarul Rompetrol II.
Sebastian Vlădescu este acuzat de abuz în serviciu și spălare de bani. Astăzi a fost chemat la DIICOT pentru a da prima declarație în calitate de suspect în acest dosar. Fostul ministru a fost pus sub învinuire în urmă cu câteva luni, dar până acum nu s-a prezentat la Parchet pentru a da explicații procurorilor.
Vlădescu trebuie să explice anchetatorilor de ce nu s-a recuperat datoria de 600 de milioane de dolari pe care Rompetrol o are către statul român.
În acest dosar, alți trei foști miniștri de Finanțe au fost puși sub învinuire pentru aceleași acuzații. Este vorba despre Dan Ioan Popescu, Gheorghe Pogea și Mihai Tănăsescu. Doar cel din urmă a mai dat declarații în acest dosar până acum.
În dosarul Rompetrol II s-a pus sechestru pe toate stațiile Rompetrol din țară și pe instalațiile rafinăriei Petromidia.
Sebastian Vlădescu, ministru al Finanţelor în perioada 2005 - 2007, respectiv în perioada 2009 – 2010, a fost citat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism să se prezinte miercuri pentru noi acte procedurale în dosarul Rompetrol 2, au declarat pentru News.ro surse judiciare.
La intrarea în sediul DIICOT, Sebastian Vlădescu nu a vrut să facă nicio declaraţie despre dosarul în care este cercetat.
Dosarul Rompetrol 2 este disjuns din cel în care au fost deja condamnate 12 persoane şi în care a fost judecat şi Dinu Patriciu.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, pe 31 mai, ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a foştilor miniştri Mihai Tănăsescu, Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanţelor în perioada 2005 - 2007, respectiv în perioada 2009 – 2010, Gheorghe Pogea, ministru al Finanţelor în perioada 2008 – 2009, şi Dan Ioan Popescu, toţi fiind suspectaţi de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la delapidare.
Anchetatorii au dispus, prin ordonanţa din 7 iunie, extinderea şi începerea urmăririi penale faţă de Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea pentru abuz în serviciu, complicitate la delapidare şi constituire a unui grup infracţional organizat. În 17 iunie, procurorii au pus sechestru pe bunuri mobile şi imobile ale foştilor miniştri.
Printre persoanele vizate în dosarul Rompetrol 2 mai sunt Sorin Marin, Alexandru Nicolcioiu, fost director general al Petromidia şi fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Rompetrol Rafinare, în prezent şef al diviziei de Rafinare şi Petrochimiei în KMG (fostul Rompetrol Grup), Eric Florin Chiş, fost vicepreşedinte al grupului Rompetrol şi fost acţionar, şi Adrian Volintiru, fost preşedinte al AVAS în perioada noiembrie 2012 - noiembrie 2013, fost secretar de stat în Ministerul Economiei şi fost director financiar al Rompetrol.