„Scriitorii din penitenciar” | Anchetă disciplinară la Universitatea din Craiova

Data publicării:
raft cu carti din inchisoare

ACTUALIZARE 14.34: 

Rectorul Universității Craiova, Dan Claudiu Dănișor, a precizat că profesorii nu au avut acordul Universității când au făcut recomandările pentru lucrările științifice care sunt acum anchetate.

Cadrele noastre didactice, care n-au avut acordul Universității când au formulat aceste recomandări în baza legii de executare a pedepselor penale, au dat o evaluare privind două lucruri: dacă tema e importantă pentru a fi cercetată și dacă persoana care urmează cercetarile e capabilă să facă cercetarea. Acest al doilea aspect va fi cercetat de comisie”, a precizat rectorul.

De asemenea, Dan Dănișor a precizat că responsabilitatea îi aparține cadrului didactic.

„Universitatea, în actuala procedură stabilită de legea 254 n-are niciun rol. Nu ne-a cerut nimeni niciun acord pentru a vedea dacă suntem de acord să dea cadrele didactice astfel de aprecieri, ceea ce înseamnă că le-au făcut în nume personal. Nimic nu-i obliga să-mi ceară avizul, dar, dacă considerăm că există posibile abateri de la deontologie, trebuie cercetate”, a subliniat rectorul.

Totodată, profesorul universitar a adăugat că dacă se dovedește că recomandarea profesorului a fost făcută fără să se țină cont de comperențele științifice ale deținutului în cauză, atunci cadrul didactic va fi sancționat.

„S-ar putea ca unii dintre deținuți să fie în stare să facă o cercetare. Nu pornim de la prezumţia că toți sunt inapți pentru cercetare științifică. Sunt unii care au dovedit-o înainte. Vom analiza modul în care profesorii noștrii au evaluat capacitatea științifică a celor care scriau lucrările. Ei nu au evaluat lucrările”, a spus rectorul.  

Rectorul Universității Craiova a precizat că profesorii universitari nu au evaluat lucrarea propriu-zisă.

 „Da, dar ei n-au văzut-o. Era demonstrată de lucrările pe care eventual le publicase până atunci, de diplome, de pozițiile științifice pe care le ocupase. Există niște criterii de evaluare. Să vedem dacă cadrele au adoptat o ținută deontologică și au evaluat pe cel care urma să facă cercetarea. Ei au dat un aviz pentru ca respectivii să facă cercetarea, dar nimeni nu le-a cerut să vadă cercetarea, pentru că această lege, făcută de Parlament, cu avizul Ministerului Justiției, nu cere profesorilor universitari să se mai pronunțe după ce lucrarea a fost scrisă, ci doar înainte, cu privire la tema și la capacitatea celui care cere acea cercetare de a face cercetarea. Lucrarea n-a fost evaluată de cadrul didactic, ci de către editura care a publicat-o”, a subliniat rectorul.

Întrebat cum explică numărul mare de cadre didactice de la Universitatea din Craiova, rectorul a spus că nu are o explicație.

Cum vă explicaţi nr mare de cadre didactice de la Univ din Craiova?

Sunt într-o poziție care nu ne face cinste, dar n-am o explicaţie. Vom cerceta și acest lucru. Cine sunt persoanele care au dat știm. Cui au dat și pentru ce cercetări, în baza căror acte, după ce vom avea o analiză vom putea spune de ce s-a întâmplat”, a spus Dan Dănișor.

De asemenea, rectorul a precizat că este ilegal ca profesorii să primească bani pentru aceste recomandări.

„E infracţiune. Cum să fie plătite pentru a da o recomandare? E o obligație stabilită de lege, de ce să fie plătite cadrele didactice? Daca cineva a fost plătit, atunci a săvârșit o infracțiune. Și dacă a săvârșit și se constată asta printr-o hotărâre judecătorească, noi vom dispune desfacerea contractului de muncă în baza legii”, a conchis rectorul.  


Decizia conducerii Universității Craiova vine la scurt timp după publicarea listelor cu lucrări științifice semnate de oameni aflați în închisoare. Universitatea din Craiova se află în topul instituțiilor care au avizat astfel de lucrări. Au fost mai multe persoane celebre care au beneficiat de girul unor cadre didactice craiovene: Dinel Staicu, Dan Diaconescu, Gică Popescu și Nicolae Vasilescu. Unii dintre deținuți au beneficiat de reduceri semnificative de pedepse sau chiar au fost eliberați.  

Citiţi şi:

DNA s-a autosesizat în cazul cărților scrise de deținuți

24 de minute | Horațius Dumbravă, judecător CSM: Textul de lege care permite reducerea pedepselor pentru cei care scriu cărți în închisoare ar trebui abrogat

Închisoarea scriitorilor. 188 de deținuți și-au redus pedeapsa cu 34 de ani

Lista integrală a deținuților scriitori și a lucrărilor științifice pentru care primesc reduceri de pedepse

Lista deținuților, a coordonatorilor și a lucrărilor publicate din 2006 până în 2015

Europarlamentar PSD: Profesorii implicați în lucrările scrise de deținuți nu au făcut nimic ilegal

Adrian Curaj, despre coordonatorii lucrărilor scrise după gratii: Sunt implicaţi în nume personal

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce să oprești Wi-Fi-ul întotdeauna pe timp de noapte…
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025