Scandalurile în care a fost implicat serviciul secret al MAI

Data publicării:
DNA LOGO AGERPRES

Scandalul de corupţie de la Serviciul Secret al Ministerului de Interne, DIPI, în care sunt implicaţi 24 de ofiţeri, dar şi doi foşti miniştri, nu este primul de acest gen. În ultimii ani, Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală împotriva mai multor ofiţeri pe care i-a acuzat de luare de mită sau de divulgare din informaţii secrete în favoarea unor politicieni sau oameni de afaceri.

Unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri de corupţie în care a fost implicată Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă a izbucnit în anul 2009. Atunci, Cornel Şerban, şeful serviciului secret al Ministerului de Interne, a fost reţinut de DNA şi pus sub acuzare în dosarul în care omul de afaceri Puiu Popoviciu era cercetat pentru cumpărare ilegală a 224 de hectare de teren în zona Băneasa. Ofiţerul ar fi încercat să încurce ancheta, prin divulgarea de informaţii din dosar. Curtea de Apel Bucureşti l-a condamant pe Cornel Şerban la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare si pe Puiu Popoviciu la nouă ani de închisoare, pedepsele nefiind definitive.

Nu doar ofiţerii din structura centrală au fost implicaţi în scandaluri. DNA a pus sub acuzare mai mulţi directori ai structurilor judeţene. Mihai Vlad, şeful Doi şi-un Sfert Ilfov, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a divulgat unor procurori informaţii despre interceptarea telefonică a unui ministru al Transporturilor.

Ofiţerii din Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă apar şi în dosarul de corupţie al senatorului Marius Isăilă, condamnat deja la patru ani de închisoare în primă instanţă. Demnitarul ar fi apelat la serviciul secret al Ministerului de Interne pentru a reuşi să scape de anchetă. Ar fi cerut sprijin şi pentru o problemă personală. Anchetatorii spun că senatorul a solicitat ca agenţii DIPI să verifice dacă în maşina sa există microfoane deoarece avea bănuieli că soţia îl supraveghează.

Recent, procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe trei dintre şefii care au condus DIPI în ultimii patru ani. Aceştia ar fi cheltuit ilegal fondurile destinate activităţii operative.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri