Scandalul DIPI | Ministru: Desecretizarea poate fi făcută

Data publicării:
dragos tudorache

Ministrul de interne Dragoş Tudorache spune că există cadru legal pentru desecretizarea unor documente cerute de DNA în ancheta de la serviciul secret al MAI. Anunţul a fost făcut într-un interviu pentru Mediafax.

Ministrul spune că procurorii au cerut, din nou, desecretizarea unor rapoarte referitoare la cheltuirea fondurilor pentru misiuni ale Departamentului de Informaţii de Protecţie Internă, iar ministrul de interne susţine că, din punctul său de vedere, există astfel cadrul legal pentru a da curs solicitării. În prezent, această solicitare este analizată la MAI.

Declarațiile ministrului Dragoș Tudorache intervin în contextul în care procurorii DNA au mai formulat o astfel de solicitare, care se referă la rapoarte în care este consemnat modul în care erau cheltuite fondurile operative ale Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), serviciul secret al MAI. Solicitarea anterioară a procurorilor anticorupție s-a lovit însă de refuzul precedentului ministru de interne, Petre Tobă. Acesta, de altfel, a și fost pus sub acuzare, în urma unui aviz dat de președintele României, după ce procurorii au constatat că refuzul acestuia reprezintă o încălcare a legii.

Ministrul Petre Tobă și-a dat demisia la începutul lunii septembrie și a fost urmat în funcție de Dragoș Tudorache, fostul șef al Cancelariei premierului Dacian Cioloș.

Petre Tobă este în prezent consilier în cadrul Ministerului de Interne.

În 9 septembrie, DNA i-a adus la cunoştinţă lui Petre Tobă că este urmărit penal, în acelaşi dosar fiind cercetate alte 24 de persoane - şefi şi angajaţi din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă - suspecte de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.

„Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI”, au precizat procurorii.

În luna mai 2016, fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI, Nicolae Gheorghe, şi adjunctul său, Nelu Zărnică, au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.

Dosarul a fost supranumit „Limuzina”, deoarece a vizat felul în care a fost achiziţionat de către DIPI un automobil Audi A8, pentru protecţia demnitarilor. Maşina ar fi fost cumpărată din fonduri destinate doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei și ar fi fost folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015.

Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, şi de Gabriel Nicolae Pavel, care era şeful Serviciului juridic din DIPI, ambii cercetaţi în dosar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri