Procurorii DIICOT au identificat pâna acum 12 mame-surogat. Este vorba de femei din România, dar şi Ungaria şi Slovacia. Şapte dintre ele au spus în faţa procurorilor că primeau între 1.000 şi 1.500 de lei lunar de la cuplurile care urmau să beneficieze de sarcină. Acestea provin din Români, Ungaria, Norvegia şi Grecia.
În alte cazuri, spun anchetatorii, medicii racolau tinere donatoare de ovocite, iar pentru fiecare procedură primeau câte 300 de euro. În România, donarea şi prelevarea de ovule este permisă doar dacă nu are ca scop obţinerea unui câştig. În caz contrar, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani.
În schimb, conceptul de mamă-surogat nu este reglementat. Cei doi medici reţinuţi urmează să afle în orele următoare dacă vor fi arestaţi preventiv.
Procurorii DIICOT, alături de ofiţerii de la Crimă Organizată au descins ieri la adresele a şase persoane, pe care le-au adus la sediul instituţiei sanitare, de unde procurorii au ridicat mai multe documente.
Aceeaşi clinică privată a fost vizată anul trecut şi de o altă anchetă. Procurorii susţineau atunci că angajaţii spitalului ar fi făcut internări fictive şi ar fi trecut în evidenţe tratamente medicale inexistente, totul pentru a încasa bani de la Casa de Asigurări de Sănătate.