În iulie anul trecut, Curtea Supremă a stabilit că sancţiunile disciplinare aplicate de angajator pot fi modificate de instanţele judecătoreşti. Problema a fost discutată de magistraţi, după ce s-a constatat că hotărârile judecătoreşti pronunţate în această materie nu sunt unitare.
Unele instanţe au considerat că judecătorul nu se poate substitui angajatorului, aşadar nu poate modifica o sancţiune disciplinară aplicată de acesta. Pe de altă parte, alţi magistraţi au fost de părere că, în măsura în care abaterea disciplinară a fost sancţionată în mod nelegal, această sancţiune poate fi modificată în urma unui proces.
Decizia Curţii Supreme a fost în sensul celei de-a doua interpretări. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial în luna iulie, aşa că are valoare obligatorie pentru magistraţi.
O altă hotărâre importantă a fost anunţată la finalul anului. Atunci, magistraţii au stabilit definitiv că, în cazul în care Agenţia de Administrare Fiscală întârzie rambursarea TVA, atunci societatea care şi-a recuperat banii cu întârziere are dreptul la plata unei dobânzi.
Înainte de a obliga Agenţia să plătească dobândă pentru taxa pe valoare adăugată rambursată cu întârziere, Curtea supremă a solicitat lămuriri din partea Curţii Europene de Justiţie. Răspunsul venit de acolo a fost în sensul deciziei pronunţate definitiv la finalul anului trecut.
În luna octombrie anul trecut, judecătorii au dat o hotărâre definitivă în premieră. Au redus dobânda percepută de bancă unui client pentru un credit. Procesul a durat aproape cinci ani, însă decizia poate fi invocată în procese similare, ca precedent.