Firma a câştigat licitaţia pentru transportul călătorilor pe ruta Râmnicu Vâlcea-Drăgăşani în 2004. Deşi contractul era valabil pentru o perioadă de trei ani, după numai un an de zile, Consiliul Judeţean a anulat contractul. Motivul: ruta, până atunci individuală, a fost desfiinţată şi comasată cu altele. O măsură abuzivă, aşa cum avea să stabilească Curtea Europeană a Drepturilor Omului, opt ani mai târziu.
„CEDO a hotârât că în mod abuziv ne-a fost încălcat un drept de proprietate. Practic, instanţa de la CEDO va avea rolul să determine autoritatea statului să revizuiască tot mecanismul”, spune Dumitru Becşenescu, administratorul firmei de transport.
„Erau şanse mari de câştig pentru că în speţă a avut loc un abuz din partea autorităţilor statului român, un abuz cu privire la încălcarea dreptului de proprietate”, spune și Alexandru Lavaroschi, avocat.
Pentru că nu a reuşit să-şi acopere investiţia, proprietarul va cere statului român 3 milioane de euro daune.
„Discutăm de milione de euro, de două milioane jumate, 3 milioane de euro, atâţia bani s-au pierdut”, spune Dumitru Becşenescu.
Odată publicată decizia în Monitorul Oficial, firma îşi va reintra în drepturi şi va reîncepe cursele pe traseul cu pricina. Actuala conducere a Consiliului Judeţean spune că nu este la curent cu situaţia din 2005.
„Acum vă auzim despre această decizie. La noi nu a ajuns niciun astfel de material. În momentul în care îl vom primi, vom analiza şi vom avea un punct de vedere”, spune Gheorghe Păsat, vicepreşedintele Consiliului Județean Vâlcea.
Despre actualul operator, părerile călătorilor sunt împărţite.
„E aglomeraţie. Şi dacă plăteşti un bilet nu trebuie să stai în picioare. De multe ori stăteam ca sardina în ulei”, spune un călător.
Un alt călător spune însă că sunt condiții bune de transport și că nu este aglomeraţie.
Reprezentanţii actualei firme de transport în comun au refuzat să comenteze.