România, în top 3 țări reclamate la CEDO în 2015

Data publicării:
European Court of Human Rights

Italia, Ungaria şi România sunt ţările împotriva cărora au fost depuse cele mai multe plângeri în 2015. CEDO are de soluţionat aproape 65.000 de dosare, dintre care aproape jumătate provin din cele trei ţări. Cele legate de ţara noastră ocupă o bună parte a activităţii judecătorilor.

Anul trecut, România a fost condamnată de mai multe ori. Felul în care procurorii români au anchetat evenimetele de la Revoluţia din decembrie 1989 a reprezentat subiectul multor procese la finalul cărora statul român a fost bun de plată. A plătit 850.000 de euro către 80 de victime ale Revoluţiei.

Mineriada din 13-15 iunie 1990 ocupă şi ea un loc important pe agenda judecătorilor Curţii Europene. Două victime, Anca Mocanu si Marin Stoica, au făcut istorie. Cel din urmă a fost bătut crunt, însă justiţia nu i-a făcut dreptate. Anca Mocanu, în schimb, a a mers în instanţă în numele soţului ei, ucis la Mineriadă.

„Decizia CEDO este un vot de blam dat pasivităţii sistemului judiciar din România şi o speranţă de dreptate pentru victime”, a declarat Antonie Popescu, avocat în "Dosarul Mineriadei" la CEDO.

„Şi când au venit şi mi-au pus coşciugul, nu vreau să spun ce a fost în sufletul meu. Toată lumea mea s-a dărâmat. Să te gândeşti că n-ai casă, n-ai masă, n-ai servici, că eu stăteam acasă. Şi doi copii. Şi eu un copil, că nu eram nu ştiu ce mare... Atunci chiar a fost lovitura vieţii mele”, a povestit Anca Mocanu, soţia unei victime decedate la Mineriada din 13-15 iunie 1990.

Anul trecut s-au înregistrat 775 de noi plângeri împotriva României. Aproape jumătate dintre ele au fost depuse de deţinuţii nemulţumiţi de condiţiile de detenţie.

Agentul guvernamental, reprezentatul României în faţa judecătorilor de la Strasbourg, susţine că nu toate plângerile sunt admise.

Cele mai multe cereri sunt respinse ca inadmisibile într-o soluţionare simplificată în faţa unui judecător unic”, a declarat Catrinel Brumar, agentul guvernamental al României la CEDO.

Pentru deciziile pronunţate anul trecut împotriva României, statul va trebui să plătească despăgubiri de şapte milioane de euro.

Cinci milioane din cele şapte acordate cu titlu de satisfacţie echitabilă în 2015 sunt generate de cinci hotărâri, hotărâri care se pronunţă în urma unor constatări de încălcare mai vechi, din perioada 2008-2010. Ele vizează nerespectarea dreptului de proprietate”, a adăugat Catrinel Brumar.

Potrivit legii, Guvernul trebuie să plătească toate despăgubirile stabilite de CEDO în termen de trei luni de la pronunţarea decizei definitive.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fenomenul care sfidează logica, Timp Negativ: Descoperirea despre natura realității care...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Loredana Groza, în bustieră și colanți mulați, la sală. Mândră de siluetă și abdomen, și-a făcut câteva...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Cât de sigură mai e România într-o Europă a atentatelor. Ce recomandă SUA. Expert: „Mai repede corupi un...
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
10 ani de la moartea lui Joe Cocker. Vocea răgușită l-a făcut unul dintre cei mai distinctivi vocalişti ai...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Leonardo DiCaprio, apariție rară alături de tatăl său și de Al Pacino. La 81 de ani, George DiCaprio arată...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...