România a comandat 90 de millioane de vaccinuri și a folosit doar 17 milioane. Cum motivau Cîțu, Voiculescu și Mihăilă achizițiile
Procurorii DNA își argumentează acuzațiile în dosarul vaccinurilor anti-Covid, în care Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt cercetați pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, pe faptul că cei trei, care erau prim-ministru, respectiv miniștri ai Sănătății, au aprobat cumpărarea a zeci de milioane de doze de vaccin peste necesarul deja contractat, care acoperea mai mult decât suficient populația estimată a se vaccina împotriva virusului SARS-CoV-2. În referatul procurorilor apare și numele actualului șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu.
În referatul trimis de procurorii DNA la Senat, cu cererea de ridicare a imunității pentru Florin Cîțu, procurorii anticorupție fac istoricul achizițiilor de vaccinuri anti-Covid de către Guvernul Florin Cîțu.
Procurorii arată că în decembrie 2020 România a contractat prin Comisia Europeană un număr de peste 37,5 milioane de doze de vaccin, în condițiile în care raportase o populație estimată a se vaccina de 10,7 milioane de persoane.
În final, România a ajuns să comande și să plătească peste 90 de milioane de doze de vaccin.
„În concluzie, toate vaccinurile contractate după data de 01 ianuarie 2021 au fost în surplus. 90.394.056 total doze minus 37.588.366 doze contractate până la sfârșitul anului 2020, rezultă 52.805.690 doze în surplus”, se arată în referatul procurorilor.
Valoarea totală a vaccinurilor împotriva Covid-19 achiziționate în surplus este de aproximativ 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă cu care a fost prejudiciat bugetul statului, mai precizează procurorii.
Responsabili pentru aceste achiziții inutile sunt, potrivit DNA, Florin Cîțu, prim-ministru la vremea respectivă, respectiv Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în calitate de miniștri ai Sănătății, plus Andrei Baciu, care era secretar de stat în Ministerul Sănătății și a primit atribuții de ministru după ce Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu.
Practic, susțin procurorii, primele doze de vaccin contractate (33.328.096 de doze acceptate de fostul ministru Nelu Tătaru și 4.260.270 de doze acceptate de Vlad Voiculescu în decembrie 2020) erau suficiente pentru vaccinarea unui număr de 23 de milioane de persoane, mai mult decât dublul numărului raportat Comisiei Europene - de 10,7 milioane de români care se estima că vor fi vaccinați. Tot ce s-a cumpărat ulterior a fost în plus și se constituie în prejudiciul calculat de peste un miliard de euro.
Câte vaccinuri a comandat fiecare ministru
Referatul DNA detaliază numărul de doze de vaccin (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) aprobat de fiecare ministru al Sănătății.
Potrivit documentului, fostul ministru Vlad Voiculescu a semnat pentru trei tranșe de vaccinuri, totalizând 18.706.067 de doze, în valoare de peste 340 de milioane de euro (fără TVA).
La rândul ei, Ioana Mihăilă a semnat pentru o tranșă de 34.099.623 de doze de vaccin, în valoare de peste 665 de milioane de euro (fără TVA).
Andrei Baciu, care era secretar de stat în Ministerul Sănătății, apare și el în referatul procurorilor, pentru că a primit atribuții de ministru și drept de semnătură după ce Florin Cîțu l-a revocat din funcție pe Vlad Voiculescu.
Trebuie menționat că referatul nu formulează nicio acuzație la adresa lui, dar funcția lui nici nu necesită o cerere de ridicare a imunității.
Câți români s-au vaccinat
Tot referatul procurorilor arată că estimarea inițială a guvernului transmisă Comisiei Europene, privind numărul românilor care trebuie vaccinați - 10,7 milioane de persoane -, a fost chiar optimistă.
De la începutul campaniei de vaccinare (decembrie 2020) până în septembrie 2023, în România au fost vaccinate 8,1 milioane de persoane.
„În perioada 27.12.2020 - 17.09.2023 au fost administrate 16.923.700 doze vaccin la un număr de 8.131.247 persoane (persoane vaccinate cu schema completă) din care 2.669.186 persoane au fost vaccinate și cu doza de rapel”, se precizează în referat.
Acest lucru mai înseamnă că cele 37,5 milioane de doze de vaccin contractate inițial erau mai mult decât suficiente față de numărul de aproape 17 milioane folosite.
Dacă raportăm numărul de doze folosite la vaccinare (17 milioane) la numărul de doze contractate în total (peste 90 de milioane), rezultă că România a comandat degeaba 77 de milioane de doze de vaccin.
Cum a justificat Vlad Voiculescu cumpărarea vaccinurilor
Potrivit referatului, fostul ministru Vlad Voiculescu motiva cumpărarea unor doze suplimentare de vaccin, peste cele comandate inițial, prin necesitatea de a asigura accesul României la un număr cât mai mare de doze în cel mai scurt timp posibil.
„Scopul contractării de doze suplimentare de vaccin împotriva COVID 19 este acela de a asigura accesul României la un număr cât mai mare de doze în cel mai scurt timp posibil, în vederea vaccinării imediate a unui număr cât mai mare din populație”, citează procurorii DNA dintr-un memorandum semnat de Vlad Voiculescu.
Ei resping însă argumentele fostului ministru și arată că și Ministerul Finanțelor de la acea vreme a atras atenția că se cumpără prea multe vaccinuri.
„După cum reiese din datele prezentate, au fost contractate sau urmează să fie contractate (conform prezentului Memorandum) un număr total de 53.188.626 doze de vaccin pentru o țintă de 10.700.000 persoane eligibile a fi vaccinate. Acest număr total este de 2,5 ori mai mare decât necesarul pentru vaccinarea cu 2 doze a populației mai sus menționate”, remarca Ministerul Finanțelor în corespondența cu Ministerul Sănătății.
Cîțu, în ședința de guvern: „Vom vedea mai târziu”
Atât ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, cât și premierul Florin Cîțu au continuat să susțină necesitatea cumpărării de noi doze de vaccin, potrivit referatului, argumentând că numărul românilor care vor avea nevoie de vaccin va fi mai mare de 10,7 milioane, pe măsură ce vârsta de vaccinare urma să scadă.
Florin Cîțu avansa cifra de 15,4 milioane de persoane care ar fi avut nevoie de vaccin, iar procurorii remarcă faptul că și acest nivel era acoperit arhisuficient de dozele deja comandate.
Pe lângă numărul mare de doze, exista și problema livrării, ceea ce, susțin procurorii, anulează și argumentul accesului „în cel mai scurt timp posibil” la dozele comandate.
Potrivit procurorilor, într-o ședință de guvern chiar premierul Florin Cîțu recunoștea că nu știe când vor veni vaccinurile comandate.
„În cadrul respectivei ședințe de Guvern prim-ministrul Cîțu Florin Vasile nu are nicio certitudine că dozele de vaccin contractate vor fi livrate în trimestrul III și IV: «Când vor veni, dar vor veni... vă spun, așa cum arată lucrurile, nu avem o certitudine că vor veni în trimestrul III și IV și vom vedea mai târziu...»”, se arată în referatul DNA.
Dosarul vaccinurilor anti-Covid: prejudiciu de 1 miliard de euro
Procurorii DNA au cerut Președinției și Senatului să încuviințeze începerea urmăririi penale față de fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă, într-un dosar privind achizițiile de vaccinuri anti-Covid în pandemie.
Prejudiciul calculat de procurori pentru dozele ce vaccin cumpărate degeaba de statul român depășește un miliard de euro.
Cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de senatorul PNL Florin Cîţu în dosarul vaccinurilor anti-Covid a ajuns la Senat. Este vorba despre un document în care sunt prezentate sintetizat probele prin care procurorii DNA încearcă să obțină ridicarea imunității lui Florin Cîțu.
Biroul permanent al Senatului a trimis Comisiei juridice solicitarea DNA referitoare la începerea urmăririi penale în cazul lui Florin Cîţu, comisia urmînd să dea un răspuns până miercuri.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News