Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, a ajuns vineri dimineață la DNA. Este audiat într-un dosar de evaziune fiscală deschis în urmă cu mai multe luni. Prejudiciul estimat de procurori se ridică la 77 de milioane de lei.
Robert Negoiță a declarat la sosirea la DNA că nu știe de ce a fost chemat, dar a confirmat că e vorba despre dosarul de evaziune fiscală în construcții.
Robert Negoiță ceruse timp ca să studieze dosarul, un dosar care se referă la o evaziune fiscală făcută în urma unor tranzacții imobiliare. Faptele datează de dinainte de a ajunge primar, iar Robert Negoiță a fost pus sub acuzare la sfârșitul acestei veri.
Procurorii spun că, în perioada 2005 – 2009, suspectul Negoiță Robert Sorin a construit, în vederea vânzării, trei ansambluri rezidențiale formate din vile și blocuri de locuințe și locuri de parcare, situate în București, în orașul Voluntari și orașul Popești Leordeni.
Începând din luna decembrie 2005, a început vânzarea imobilelor pe măsura finalizării acestora, fără a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economică desfășurată și fără a achita obligațiile fiscale ce-i reveneau.
În perioada 10.01.2006 – 13.07.2009, Robert Negoiță a efectuat un număr de 1.250 de tranzacții imobiliare, constând în vânzări de construcții și teren aferent construcțiilor, activități din care a obținut venituri în sumă de 364.714.645 lei.
Pe de altă parte, actualul edil al Sectorului 3 a luat măsuri active de comercializare a locuințelor construite în cele trei ansambluri rezidențiale prin mijloace similare unui prestator de servicii sau comerciant, activitatea pe care a desfășurat-o este calificată ca activitate economică, pentru care exista obligația plătirii de TVA către buget, arată procurorii.
Pentru a evita plata obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Robert Negoiță a folosit un procedeu ingenios prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, în nume propriu, au fost evidențiate contabil și declarate fiscal de societățile pe care le administra, însă veniturile nu au fost evidențiate. Prin urmare, raportat la cele trei ansambluri rezidențiale, Robert Sorin Negoiță nu a declarat activitatea economică prestată ca persoană impozabilă în scopuri de TVA, au arătat procurorii anticorupție.
Astfel, deși imobilele „scriptic” au fost edificate de persoana fizică Robert Sorin Negoiță, după finalizare, acestea au fost prezentate, la toate târgurile imobiliare, drept ansamblurile rezidențiale aparținând uneia din societățile la care acesta era acționar.