Robert Cazanciuc, ministrul Justiției: Nici vorbă de presiune politică, propunerile îmi aparțin în exclusivitate

Data publicării:
caza

Ministrul Justiției a declarat că premierul Victor Ponta „nu are niciun fel de amestec” în procedura de numire a celor doi procurori de la șefia secției I din DNA.

În privința discuției cu președintele Traian Băsescu, Robert Cazanciuc a spus că nu a fost posibilă din cauza „agendelor încărcate”.

Am încercat să am acest tip de discuție cu mult timp înainte de expirarea mandatului la secția I, tocmai pentru a vedea exact ce soluții viabile putem avea la nivelul conducerii secției. Au fost agende încărcate și nu am reușit o întâlnire în care să stabilim un mod de lucru”, a delcarat Robert Cazanciuc, ministrul Justiției.

Întrebat dacă a existat orice fel de presiune politică în această perioadă cu privire la propunerile pentru preluarea conducerii secției I din DNA, ministrul justiției a răspuns că nu a existat niciun fel de presiune.

Nici vorbă. Propunerea cu cei doi procurori îmi parține în exclusivitate. Nu mi-a spus nimeni, nu mi-a sugerat nimeni să pun un anumit procuror sau altul la nivelul secției I. A fost bazată exclusiv pe dialogul avut de mine cu procurorii secției I din DNA și nimic altceva”, a răspuns ministrul.

Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, i-a propus pe Iuliana Bendeac şi Viorel Ioan Cerbu, după ce delegarea la șefia secției I din DNA a procurorilor Lucian Papici și Mariana Alexandru, ca adjunct, a expirat.

Robert Cazanziuc: Principala problemă ridicată de procurori nu a fost de natură salarială, ci de natură managerială

Trebuie să plecăm de la ce înseamnă această instituție numită delegare. Ea este utilizată ca o măsură temporară de exercitare a unei funcții de conducere. Mandatul domnului Papici la conducerea secției I a expirat după două mandate succesive și nu mai putea fi numit în continuare. La momentul expirării acestui mandat se punea problema propunerii unor noi procurori pentru conducerea secției. La acel moment nu identificasem încă doi procurori din cadrul DNA care să accepte aceste funcții și s-a pus problema delegării.

Procurorul general m-a întrebat dacă am propuneri pentru numire definitivă pentru a merge cu aceste propuneri. I-am spus că nu am propuneri definitive la acel moment, dar că, de îndată ce le voi avea, îl voi informa. Procurorul general m-a informat că a avut un dialog cu doamna procuror șef Kovesi pe această delegare la conducerea secției și au convenit ca la momentul în care ministrul justiției va face propuneri definitve către CSM, cei propuși pentru denumiri definitive să fie și delegați la conducerea secției.

În cadrul acestui dialog pe care eu l-am avut cu mai mulți procurori din DNA în încercarea de a găsi o formulă de echipă la conducerea secției I, principala problemă ridicată de procurori nu a fost de natură salarială, materială, ci de natură managerială. Principala problemă din punctul lor de vedere a fost asigurarea stablității la nivelul secției I, cum s-a întâmplat dealtfel și la nivelul celorlalte secții”, a spus Robert Cazanciuc.

El a subliniat că până la finalul celui de-al doilea mandat al procurorului Lucian Papici nu a reușit să găsească doi procurori care să accepte funcțiile de conducere și care să poată să facă echipă.

Delegarea domnului Papici putea să aibă loc pentru o zi, două, trei. Ea fost făcută formal până la finalul anului. Ministrul putea să facă oricând în acest interval o propunere de numire. Nu înseamnă că încetarea delegării înseamnă o formă de sancțiune. Delegarea înseamnă o gestionare curentă”

Nu cred că are vreo legătură cu predarea vreunui dosar. Dacă dumneavoastră credeți că domnul Papici l-a informat pe procurorul general sau pe mine de momentul la care a soluționat un dosar lucrurile nu stau deloc așa. Nu are legătură momentul acesta cu momentul finalizării dosarului lui Liviu Dragnea. De altfel, dacă ne uităm puțin pe informațiile publice, se vorbea de finalizarea acestui dosar cu mult timp înainte ca domnului Papici să-i expire mandatul la conducerea secției I”, a mai spus ministrul Justiției.

Din păcate, transformăm o procedură banală de delegare a unui procuror în funcție de conducere și de încetare a delegării într-o dispută politică cum că cineva ar încerca să pună o presiune pe justiție. Sunt proceduri prevăzute de lege. Nu este nimic pe lângă lege în această încercare de a găsi o formulă definitivă la conducerea secției I din DNA”, a menționat Robert Cazanciuc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...