Angajările fictive sunt la ordinea zilei în diverse instituții de stat, după cum reiese din dosarele deschise, în ultimii ani, de procurorii anticorupție. Rețeta este aceeași: funcționarii sau consilierii de pe statele de plată nu dau cu lunile pe la birou, iar atunci când vin, o fac doar pentru a semna retroactiv condica de prezență. Statul e păgubit în acest fel cu zeci de mii de lei, de fiecare persoană în cauză.
O angajare fictivă timp de nouă luni ar fi păgubit Compania Aeroporturi București cu mai bine de 70.000 de lei. DNA susține că o femeie a încasat salariu și a primit mașină de serviciu și bonuri de masă pentru un post de referent pe Relații Externe.
Andreea Georgescu, jurnalist Digi24: Anchetatorii au calculat că, în perioada de probă, femeia a stat 56 de minute în sediul companiei, însă a fost plătită pentru 432 de ore. După ce a fost angajată, în următoare șase luni, a pontat 968 de ore, însă i-a luat doar 50 de minute să semneze foaia de prezență.
Atât angajata din scripte, cât și cel care ar fi girat, prin semnătură, pretinsa fraudă vor fi judecați pentru abuz în serviciu. Rețeta pare copiată la indigo după cea de la Protecția Copilului Teleorman, care a dus la încarcerarea fostului șef PSD, Liviu Dragnea.
Reporter: V-a spus textua:l mergeţi la DGASPC că veţi fi angajată acolo, dar că veţi continua să lucraţi la partid?
Anisa Stoica, fostă angajată la Protecţia Copilului Teleorman: Că voi fi angajată acolo.
Reporter: Dânsul ştia, după această angajare a dumneavoastră, că sunteţi plătită de Direcţie, dar că nu lucraţi acolo?
Anisa Stoica: Fireşte că ştia.
Reporter: Şi cine mai ştia?
Anisa Stoica: Ştia tot partidul.
Decizia definitivă a judecătorilor a stabilit că atât Anisa Stoica, cât și cealaltă angajată fictivă au încasat ilegal peste 100 de mii de lei.
Nici Ministerul Sănătății nu ar fi fost ocolit de falși angajați. Fostul ministru Florian Bodog și-ar fi plătit din bugetul instituției o apropiată.
„Deși cunoștea că persoana angajată în funcția de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu (...) demnitarul ar fi atestat în mod nereal prezența acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezență și nu a luat măsuri pentru sancționarea disciplinară”, se arată într-un comunicat al DNA.
În acest caz, DNA s-a lovit de un blocaj.
Andreea Georgescu, jurnalist Digi24: Procurorii vor fi nevoiți acum să renunțe la anchetarea fostului ministru al Sănătății, după ce colegii săi senatori au respins încuviințarea urmăririi penale.
Anchetatorii vorbeau, în acest caz, despre un prejudiciu de aproape 78 de mii de lei.