Reţeaua era coordonată din Turcia, ţara în care se află aproape două milioane de refugiaţi sirieni şi irakieni.
„Este una dintre cele mai mari reţele de acest gen identificate până acum, cu un profit fabulos. În trei luni, această reţea a adunat peste 750.000 de euro”, spune Georgiana Hosu, procuror-şef adjunct al DIICOT.
Din ianuarie şi până acum, traficanţii au intrat în ţară cu 11 transporturi de imigranţi. În total, 150 de persone. Drumul din Turcia până în România, care traversa Bulgaria, putea să dureze şi o săptămână.
„Din Bulgaria în România, grupurile de migranţi intrau disimulate în mijloacele de transport rutier de persoane sau marfă, în locaşuri special amenajate sau disimulaţi în compartimentul de marfă printre produse care erau folosite ca un paravan”, spune un ofiţer de la crimă organizată.
Refugiaţii nu doreau să rămână în România. Ţări ca Austria, Germania, Franţa, Italia sau Norvegia erau destinaţia lor finală. Ofiţerii de poliţie care au lucrat la caz spun că liderii grupării făceau investiţii minime în această afacere. Foloseau doar maşini vechi şi uzate, pentru ca pierderile să fie minime în cazul în care acestea erau descoperite de autorităţi.
„În cazul depistării unuia dintre trasporturi, liderii grupării continuau activitatea de traficare folosind alţi trasportatori sau alte mijloace”, mai spune ofiţerul de la crimă organizată.
Nouă suspecţi au fost duşi la audieri, iar procurorii vor cere judecătorilor arestarea lor preventivă. Problema imigraţiei va fi discutată într-o şedinţă de urgenţă a Consiliului European, convocată în urma tragediei din Marea Mediterană.
Duminică, aproape 900 de imigranţi africani au murit după ce barca în care se aflau s-a scufundat.