Mircea Băsescu, condamnat la patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă, a fost mutat la secţia exterioară de la Valu lui Traian a Penitenciarului de la Poarta Albă, după i-a fost schimbat regimul de detenţie de la semideschis, la deschis, scrie News.ro.
Persoanele care execută pedeapsa în regim deschis pot, între altele, să presteze munca şi să desfăşoare activităţile educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială în afara penitenciarului, fără supraveghere.
Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului Poarta Albă, comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor din penitenciar a decis ca de la începutul acestei săptămâni Mircea Băsescu să treacă de la regim semideschis, la deschis. Astfel, el a fost mutat, de luni, la secţia exterioară de la Valu lui Traian.
Potrivit datelor de pe site-ul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim deschis sunt cazate în comun, se pot deplasa neînsoţite în interiorul penitenciarului, pot presta munca şi pot desfăşura activităţile educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială în afara penitenciarului, fără supraveghere.
Judecătoria Medgidia a decis, pe data de 16 februarie, că Mircea Băsescu poate fi eliberat condiţionat. Decizia a fost atacată de către procurorii DNA, la Tribunalul Constanţa.
Judecătoria Medgidia hotărâse şi pe data de 6 octombrie că Mircea Băsescu poate fi eliberat condiţionat, decizia fiind şi atunci atacată de procurorii DNA, la Tribunalul Constanţa. Această instanţă a admis contestaţia, iar Mircea Băsescu a rămas în continuare încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă. Tot atunci, Tribunalul a mai decis că Băsescu mai poate formula o nouă cerere de liberare condiţionată după data de 1 februarie 2017.
Mircea Băsescu a fost condamnat definitiv în iunie 2016, de Curtea de Apel Constanţa, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi pentru soluţionarea unui proces care îl viza pe Sandu Anghel. Instanţa a păstrat astfel decizia dată iniţial de Tribunalul Constanţa, în ianuarie 2016. În acelaşi dosar, Marian Căpăţână a primit trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la trafic de influenţă.