Recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex este dezbătută, din nou, la Curtea Constituţională. Este a treia oară când se va lua în discuție această chestiune, după ce un cuplu format din doi bărbaţi a cerut modificarea codului civil, pe care îl consideră discriminatoriu.
Judecătorii decid dacă cer lămuriri la Curtea Europeană de Justiţie cu privire la modul în care trebuie înţeles termenul de soţi.
O altă întrebare ce ar putea fi adresată Curţii Europene este legată de felul în care legislaţia europeană înţelege să-i trateze în mod egal pe cetăţenii Uniunii.
Dosarul se află la Curtea Constituţională de cinci luni. CCR a amânat de trei ori luarea unei decizii în acest caz, ajungând la concluzia în septembrie că dosarul trebuie rediscutat, scrie News.ro.
Dosarul aflat pe masa judecătorilor Curţii a fost deschis în urma unui proces intentat de cetăţeanul român Relu Adrian Coman şi de americanul Robert Clabourn Hamilton, care s-au căsătorit la Bruxelles în anul 2010. Cei doi contestă prevederea din Codul Civil care împiedică recunoaşterea căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex încheiate în străinătate.
Recent, Coaliţia pentru familie a obţinut avizul Curţii Constituţionale pentru modificare articolului 48 din Constituţie astfel încât să prevadă expres că familia este alcătuită din bărbat si femeie, excluzând posibilitatea căsătoriilor gay.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat ce părere are despre demersul modificării Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca fiind exclusiv între o femeie şi un bărbat, că el este adeptul toleranţei şi consideră ca fiind „greşită" calea „fanatismului religios" şi a solicitărilor ultimative.
Declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis, dar şi cele ale ale premierului Dacian Cioloş, care a pledat pentru toleranţă şi pentru respectarea ideii de familie tradiţională, au provocat reacţii şi dezbateri inclusiv pe reţelele de socializare. Biserica şi Coaliţia pentru familie au criticat atitudinea preşedintelui. Argumentul unora dintre cei care se pronunţă în favoarea căsătoriilor gay a fost inclusiv acela că de multe ori în familia tradiţională au loc abuzuri şi agresiuni şi că abia acestea sunt blamabile.