Reacția Avocatului Poporului după modificarea Codurilor penale prin OUG
Data actualizării: Data publicării:
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că nu are „competențe” să blocheze inițiativele Guvernului „în termenul de zece zile”. Reacția acestuia vine după ce președintele Klaus Iohannis a spus că se gândește să îi facă o vizită deoarece se aștepta la o luare de poziție față de modificarea Codurilor penale prin ordonanță de urgență.
„Nu avem competență să blocăm aceste inițiative, în termenul de zece zile. Noi putem ataca legile şi ordonanţele de urgenţă după ce intră în vigoare.”, a spus Victor Ciorbea la un post de televiziune, citat de Hotnews.
Avocatul Poporului a spus că lasă în competenţa celor care pot sesiza CCR în acest caz cu un conflict de natură constituţională.
Potrivit site-ului Avocatului Poporului, printre atribuțiile acestei instituții se numără și „sesizarea directă a Curții Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a legilor și a ordonanțelor”.
De altfel și Asociaţia APADOR-CH precizează că art. 13 al . 1 lit. f din Legea nr. 35/1997, prevede că Avocatul Poporului poate ataca la Curtea Constituţională orice lege sau ordonanţă. Legea nu distinge între ordonanţele publicate în monitorul oficial dar neintrate în vigoare şi cele în vigoare. Deci, Avocatul Poporului nu are nicio restricţie legală sub acest aspect şi poate ataca, potrivit legii, şi ordonanţele publicate în monitorul oficial, înainte ca ele să intre în vigoare.
Judecătorul Cristi Danileț, fost membru CSM, a declarat că CCR se poate pronunța asupra constituționalității ordonanței date de Guvern dacă Avocatul Poporului atacă OUG invocând faptul că nu au existat motive pentru adoptarea ei în regim de urgență.
„Modificările aduse la Codul Penal prin OUG (dezincriminarea abuzului in serviciu si a neglijentei in serviciu) vor intra în vigoare peste 10 zile de la publicarea OUG. Astfel că CCR are timp suficient să se pronunțe dacă: Avocatul Poporului atacă OUG cum că nu există urgență sau dacă președintele CSM sesizează conflictul constituțional între autoritățile statului. Sau poate Guvernul abrogă OUG, e posibil și asta”, a scris fostul membru CSM pe Facebook.
Ședința a fost prezidată de președintele Klaus Iohannis, care a spus că CSM este acum responsabil de apărarea independenței justiției și a cerut sesizarea Curții Constituționale.