„Condamnatul a avut un comportament foarte bun, a participat în mod constant la activităţi de educaţie şi asistenţă psihologică, implicându-se în acţiuni de instruire şi influenţare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate”, se arată în avizul penitenciarului, publicat de gandul.info.
În motivarea avizului pozitiv, reprezentanţii penitenciarului Jilava preecizează că Adrian Năstase a redactat o lucrare ştiinţifică şi a scris alte două cărţi: „Ca urmare a redactării lucrării ştiinţifice şi a implicării în activităţile de educaţie, a obţinut un număr total de 342 de credite şi a fost recompensat de trei ori. Nu a fost sancţionat disciplinar pe perioada detenţiei”.
De la închiderea sa în penitenciar, pe 26 iunie 2012, Năstase a participat la nouă dezbateri şi la o conferinţă.
Pentru munca depusă în perioada de detenție el a primit o reducere a pedepsei cu 45 de zile, la care s-au adăugat şi cele şase zile petrecute în Spitalul Floreasca după tentativa de suicid.
„Personalitate structurată, cu nivel înalt de coeziune. Adaptare matură, obiectivă, bazată pe un sistem de valori social morale generale. Este orientat spre certitudinea pe care o oferă ordinea deja stabilită. Valorifică trecutul”, sunt concluziile evaluării psihologice a Comisiei.
Termenul stabilit de Judecătoria Sector 4 pentru judecarea cererii de eliberare condiţionată este12 februarie. Avocaţii lui Adrian Năstase au cerut preschimbarea termenului pentru finalul lui ianuarie, dar cererea a fost respinsă.