Cele cinci persoane pe numele cărora Curtea de Apel Bacău a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, la propunerea procurorilor DIICOT, au depus recurs la această măsură, recurs care a fost judecat astăzi de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție. Intanța supremă a menținut decizia completului de la Bacău.
Ședința de astăzi a fost extrem de scurtă, de aproximativ cinci minute, în timpul căreia inculpații și-au menținut declarațiile de la instanța din Bacău.
Cum și-au programat operațiunea
Atentatul cu bombă de la Piatra Neamţ ar fi trebuit să aibă loc la sfârşitul anului trecut, în data de 30 decembrie, însă asasinii plătiţi nu au găsit maşina lui Bogdan Mararu şi au amânat totul, așa cum arată motivarea completului care i-a arestat pe cei cinci.
În documentul instanței, obținut de Digi24, se arată că unul dintre inculpați a mers la autoturismul părții vătămate și a montat acel dispozitiv explozibil „legând un fir textil la roata față dreaptă a mașinii”.
După ce a montat dispozitivul, el a mers spre mașina în care îl așteptau alți doi inculpați, care îi asigurau paza și urmau să îl ajute să părăsească locul în grabă, moment în care au fost imobilizați de organele de urmărire penală. De menționat că, atunci când au verificat acest autoturism al inculpaților, oamenii legii au găsit în interior o cantitate de 150 de grame de canabis, despre care unul dintre inculpați a spus că a cumpărat-o pentru consum propriu.
Explozibil fixat cu un clește de rufe
„Din raportul de expertiză tehnică preliminară rezultă că sistemul exploziv care era format dintr-o încărcătură explozivă sub forma unui pachet de formă cilindrică, fixat de caroseria mașinii. Din aceasta ieșeau mai mulți conductori, unii ajungeau la un clește de rufe, fixat și el de caroseria autovehiculului, ce avea două lamele metalice dispuse pe partea interioară a cleștelui, lamelele erau despărțite de o placă subțire nemetalică legată prin intermediul unui fir textil la o ancoră înfiptă în cauciucul din față al autoturismului”, arată documentul instanței.
„Celelalte fire făceau legătura între capsa detonantă electrică – aflată în încărcătura explozivă – și sursa de alimentare cu energie electrică dispusă pe exteriorul încărcăturii. Ansamblul încărcătură, capsă detonantă electrică, sursă electrică de curent era înfășurat în hârtie și asigurat cu bandă adezivă din material plastic”, se detaliază în încheierea instanței.
Arestați preventiv, trei pentru terorism
Cei cinci bărbaţi reţinuţi în cazul atentatului cu bomba dejucat la Piatra Neamţ au primit mandat de arestare preventivă. Decizia a fost luată de judecătorii Curţii de Apel Bacău. Suspecţii au fost prinşi de echipele speciale în timp ce montau o bombă sub maşina unui cunoscut interlop din Piatra Neamţ - Bogdan Mararu. Dispozitivul a fost adus pentru analize speciale în Capitală, la Institutul de Criminalistică.
Aproape toţi acuzaţii şi-au recunoscut fapta. Unii au spus că nu ştiau despre ce tip de dispozitiv era vorba, dar că i-au ajutat pe ceilalţi să îl monteze sub maşina lui Bogdan Mararu.
Trei dintre suspecţi sunt acuzaţi de terorism. Acuzaţii au declarat recurs la hotărârea instanţei Curții de Apel Bacău, care a emis mandatele de arestare preventivă.
Printre reţinuţii aduși la audieri se află şi cel care ar fi comandat asasinatul. Bărbaţii au montat o bombă sub masina unui interlop, dar au fost prinşi de echipele speciale. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, pentru moartea lui Bogdan Mararu s-ar fi plătit 50.000 de euro.
Procurorii DIICOT Neamţ au emis ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore pe numele celor cinci.
Şase pesoane au fost duse la audieri, vinerea trecută, la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Neamţ, în urma tentativei de asasinat a interlopului Bogdan Mararu.
Conform DIICOT, sub coordonarea liderului grupării, în vârstă de 43 de ani, suspecţii au amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub un autoturism, „în vederea suprimării vieţii părţii vătămate B.M. (Bogdan Mararu-n.r.), proprietarul autoturismului”.