Fugarul Puiu Popoviciu și-a luat avocat un fost șef al FBI
Condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție a României (ICCJ) la șapte ani de închisoare în dosarul Băneasa, omul de afaceri Gabriel Popoviciu și-a luat un avocat influent. Louis J. Freeh, fost avocat adjunct al Statelor Unite. Fost judecător și director al FBI, Freeh a sărit miercuri în apărarea lui Popoviciu.
Fără a detalia cu claritate în ce calitate investighează cazul Puiu Popoviciu, Louis J. Freeh a dat un comunicat de presă în care afirmă că Popoviciu este nevinovat. Freeh afirmă că a fost desemnat să conducă o analiză independentă a condamnării lui Popoviciu în fața Curții de Apel, fără a menționa cine la desemnat pentru acest lucru, în ce calitate, dacă se află sau nu sub un contract semnat cu omul de afaceri.
Intenția sa de a apăra omul de afaceri român este evidentă. Freeh afirmă că este dezamăgit de decizia ICCJ. Condamnarea nu este susținută de fapte sau lege, pretinde Freeh. Au existat numeroase deficiențe de fapt și juridice, una dintre acestea fiind aceea că martorul principal al procurorilor ar fi recunoscut in instanță că nu a luat mită de la Popoviciu. Terenul pentru care judecătorii au decis că Popoviciu trebuie să fie închis n-a fost niciodată bun public, mai susține Freeh.
Redăm în continuare comunicatul de presă dat de Freeh, după cum acesta a apărut pe prnewswire.com, agenție de presă online contra cost.
”Sunt profund dezamăgit de decizia recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, de a condamna penal pe omul de afaceri român Gabriel Popoviciu la șapte ani de închisoare. Această decizie, această condamnare, nu este susținută nici de fapte, nici de lege. În iulie 2016 am fost însărcinat să efectuez o analiză independentă a condamnării domnului Popoviciu în fața Curții de Apel din România. Am efectuat această analiză cu ajutorul unei echipe de procurori federali experimentați și foști agenți speciali ai FBI, dintre care unii vorbeau fluent limba română.
Echipa noastră a analizat temeinic dovezile prezentate împotriva domnului Popoviciu la proces, inclusiv documente și înregistrări ale conversațiilor sale. Această analiză a indicat numeroase deficiențe de fapt și juridice în cazul împotriva domnului Popoviciu. De exemplu, martorul principal al procuraturii, care a încercat în mod repetat, dar fără succes, să-l facă pe domnul Popoviciu să se incrimineze prin înregistrări secrete, a recunoscut în instanță că nu a fost mituit de domnul Popoviciu - cu presupusa mită, inclusiv două sticle de lichior și articole de promovare(cum ar fi un stilou, un notebook și calendare). Fostul ministru al Educației, precum și alți martori, au mărturisit că terenul Băneasa nu a fost niciodată un bun public și, prin urmare, nu se poate susține acuzația legală de abuz de poziție. Multe alte deficiențe grave de fapt și de drept, incompatibile cu principiile fundamentale ale statului de drept, au fost de asemenea subliniate în raportul meu. Sper că instanțele și autoritățile vor reexamina acest caz și vor decide că justiția și statul de drept semnifică obținerea unui alt rezultat”.
Louis J. Freeh a ocupat funcția de avocat adjunct al Statelor Unite ale Americii (Districtul de Sud din New York), judecătorul districtual al Statelor Unite (Districtul de Sud din New York) și a fost al cincilea director al Biroului Federal de Investigații. El este Senior Managing Partner al Freeh Sporkin & Sullivan, LLP și președintele Freeh Group International Solutions, LLC.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News