Proteste ale angajaților din penitenciare
Sindicatele din penitenciare anunţă calendarul acţiunilor de protest; angajaţii din sistem cer majorarea salariilor şi diminuarea orelor suplimentare.
Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) anunţă programul acţiunilor de protest al angajaţilor din sistemul administraţiei penitenciare, astfel că în perioada următoare vor avea loc mitinguri la ministerul Muncii şi la ministerul Justiţiei, precum şi la sediul Adiministraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) şi vor fi pichetate săptămânal zece unităţi din sistemul penitenciar. Sindicaliştii solicită majorarea salariilor cu 15 la sută, reorganizarea unităţilor şi construirea unora noi, precum şi diminuarea orelor suplimentare şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, potrivit News.ro.
Angajaţii din sistemul penitenciar spun că, începând de marţi, vor bloca activitatea din penitenciare prin refuzul orelor suplimentare, urmând să organizeze mitinguri la ministerul Muncii, la ministerul Justiţiei şi la sediul ANP şi să picheteze săptămânal zece unităţi din sistemul penitenciar.
Ei solicită majorarea salariilor cu 15 la sută, renunţarea la modificarea legii privind pensiile militare de stat, dar şi deblocarea şi finanţarea posturilor vacante, astfel încât la finalul anului să existe minimum 14.000 de posturi ocupate.
"În prezent sunt ocupate aproximativ 12.000 de posturi (scad zilnic prin pensionări!) din 15.000 prevăzute, dar sunt necesare 20.000 de posturi conform standardelor”, subliniază Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), solicitând modificarea actelor normative care stabilesc numărul total de posturi prevăzute pentru sistemul penitenciar de la 15.000 la 20.000.
De asemenea, ei mai cer reorganizarea unităţilor din sistemul penitenciar, cu prioritate cele care pot deveni nefuncţionale din cauza statelor de funcţii prea mici, precum şi găsirea unor soluţii pentru construirea de unităţi noi.
Printre revendicările sindicaliştilor se numără şi diminuarea numărului de ore suplimentare, în condiţiile în care, spun ei, se acumulează un milion de ore suplimentare anual, precum şi compensarea lor cu timp liber, conform Codului muncii, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi măsurilor de protecţie a personalului şi respectarea regulamentelor privind îndeplinirea misiunilor angajaţilor, asigurarea bugetului pentru salarii, modificarea statutului special al funcţionarilor publici conform proiectului realizat de ministerul Justiţiei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi sindicate, dar şi modificarea legii privind sporul pentru orele lucrate în weekend şi în sărbători legale, redenumindu-l "majorare”, în condiţiile în care plafonul sporurilor este de 30 la sută, astfel că dreptul nu ar putea fi aplicat.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News