Proiect. Produsele făcute de deținuți vor putea ajunge pe piață

Data actualizării: Data publicării:
detinuti

Cârnaţi şi legume produse în închisoare ar putea ajunge în curând pe masa oricărui consumator. Ministerul Justiţiei propune ca aceste produse, folosite acum doar în bucătăriile penitenciarelor, să poată ajunge în toate magazinele din ţară. Ar putea fi o sursă importantă de venit pentru sistemul peniteciar.

La ferma de la peniteciarul Pelendava, munca deţinuţilor începe dis de dimineaţă. Au de crescut câteva sute de porci şi vaci. Nu pierd timpul pentru că fiecare oră de muncă îi aduce mai aproape de ziua eliberării din închisoare. La Pelendava există şi o măcelărie unde se fac cârnaţi, unii foarte buni, spun ei.

Deținut: „Nu aveam habar de carmangerie. Acum ajut băieții aici și măcelarii, am învățat meserie. Sper să ajung când mă liberez să mă angajez și eu și să-mi fac un viitor, să nu mai ajung aici.”

Condamnaţii de la Pelendava se laudă cu produsele lor, spun că sunt ecologice şi nu conţin conservaţi. Animalele sunt hrănite cu cereale cultivate tot de deţinuţi.

Șef fermă: „Avem 420 de purcei pe toate compartimentele. Trebuie să asigurăm temperatura pentru purcei care au nevoie de o temperatură de până la 33 de grade.”

Deținut: „Avem grijă de animale să vedem să nu fie bolnave. Le supraveghem cum trebuie.”

Şeful carmangeriei este comisarul Simona Dinu. Este convinsă că toate produsele lor ar putea concura oricând cu cele mai bune de pe piaţă.

Simona Dinu, șef atelier preparate din carne, penitenciarul Pelendava Craiova: "Produsele făcute în carmangeria noastră sunt naturale și, dacă e să facem un raport preț - calitate, comparativ cu cele de pe piață, sunt în regulă ale noastre.”

Deţinuţii se bucură că pot munci la fermă. Sunt răsplătiţi cu ceva ce preţuiesc acum mai mult decât banii: scăderea zilelor de pedeaspă.

Deținut: „Ne mai trece și nouă timpul altfel, sunt zile câștig pe care le luăm și... e bine la muncă.”

Ferma penitenciarului din Dolj se întinde pe 1.000 de hectare. Pe lângă grajdurile cu porci şi vaci, 200 de deţinuţi se ocupă de grădinile cu legume, de câmpurile cu cereale şi de viţa de vie.

Ordinul ministrului Justiţiei prevede ca toate produsele obţinute în exces să poată ajunge pe piaţă. Preţul de vânzare va fi egal cu cel de producţie la care se mai adaugă TVA.

Ferma penitenciarului este amplasată la câţiva kilometri de Craiova și a fost pînă la revoluţie a Partidului Comunist. Până în 2001 a fost în administrarea SRI după care a trecut la Administraţia penitenciarelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri