Măsura a fost cerută de premierul Victor Ponta, ieri, după arestarea judecătoarei Veronica Cîrstoiu, acuzată de corupţie. În ultimii şapte ani, 33 de judecători şi procurori au fost condamnaţi definitiv. Alte câteva zeci de magistraţi, aflați în diferite etape ale proceselor, sunt pasibili de anulare a pensiilor de serviciu.
Pensia de serviciu de care se bucură magistraţii ar urma să fie suspendată încă din timpul procesului, adică înainte de o eventuală condamnare definitivă, prevede proiectul legislativ.
Nu este pentru prima dată când se aduce în discuţie o asemenea măsură, în cazul magistraţilor care au ajuns în boxa acuzaţilor. În 2011, Consiliul Superior al Magistraturii a iniţiat un proiect de lege pe care l-a trimis la Ministerul Justiţiei.
„Se suspendă dreptul de a primi pensia în tot timpul în care este este judecat atât pentru infracțiuni pentru care este deferit justiției, cât și pentru o sancțiune disciplinară în raport cu care se impune excluderea din magistratură care urmează a fi judecată în recurs la Înalta Curte”, a detaliat, pentru Digi24, Horațiul Dumbravă, judecător în Consiliului Superior al Magistraturii, cel care a propus acest proiect de lege, în octombrie 2011.
Posibile piedici constituționale
Totuşi, unii specialişti atrag agenţia că suspendarea acordării unor drepturi financiare, fără a avea la bază o condamnare, ar putea pune serioase probleme de legalitate la Curtea Constituţională, întrucât dreptul la pensie este garantat în România.
În noul proiect de lege este prevăzut clar că un magistrat îşi pierde pensia de serviciu dacă este găsit vinovat pentru comiterea oricărui tip de infracţiune, nu doar dacă este condamnat pentru fapte de corupţie, aşa cum prevedea vechiul proiect.
Totuşi, noua lege prevede că magistratul nu răspunde în mod automat cu pensia, pentru infracţiunile minore sau comise fără intenţie.
„În legea de implementare, infracțiunele din culpă nu atrag retragerea pensiei de serviciu, bineînțeles dacă nu sunt grave. Infracțiunile de corupție, infracțiunile din culpă foarte grave, infracțiunile cu intenție, în general, este foarte bine să intre prevederile acestui proiect de lege”, consideră Horațius Dumbravă.
Cazuri de notoritate
De la începutul anului, trei magistraţi au fost condamnaţi definitiv: doi judecători şi un procuror. Florin Costiniu, de la Curtea Supremă de Justiţie, a fost condamnat la patru ani cu suspendare în dosarul de corupţie al fostului senator Cătălin Voicu. Chiar dacă a fost găsit vinovat de complicitate la trafic de influenţă, el primeşte lunar o pensie de 16.000 de lei şi s-a pensionat chiar în timpul anchetei.
Fostul vicepreşedinte al Judecătoriei Petroşani, Valentin Popescu marcat o premieră: magistratul a cerut favoruri sexuale pentru a închide un dosar. A fost condamnat la doi ani şi jumătate.
Un alt magistrat, implicat în scandaluri sexuale, Nelu Carpen a fost condamnat la şase ani de închisoare.
Lista magistraţilor suspectaţi de corupţie continuă acum cu judecătoarea Veronica Cîrstoiu, cea care a marcat şi ea o premieră: 1,5 milioane de euro pentru o sentinţă. Trimise în judecată sunt şi cele două judecătoare de la Tribunalul Bucureşti, care împărţeau mita în liftul instituţiei.