Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, joi, la sediul CSM că organele judiciare și ministerul Public își fac datoria și nicio anchetă nu este o imixtiune în treburile Executivului. Ori de câte ori există indicii rezonabile privind săvârșirea unei infracțiuni, procurori trebuie să le verifice și să afle adevărul. Acesta se referă la ancheta DNA în care procurorii au cerut Guvernului date despre OUG care modifică cele două Coduri Penale.
Augustin Lazăr: Vă pot asigura ca organele judiciare și ministerul Public își fac datoria și nicio anchetă nu este o imixtiune. Ori de câte ori există indicii rezonabile privind săvârșirea unei infracțiuni, procurori trebuie să le verifice și să afle adevărul.
Reporter: Care ar fi infracțiunea?
Augustin Lazăr: Favorizarea făptuitorului. În această cauză eu vă îndrum să cereți relații de la biroul de presă al DNA.
Reporter: Unde e cea mai gravă încalcare?
Augustin Lazăr: Organele judiciare au o misiune să combată criminalitatea, pentru asta se realizează o strategie națională de combatere a criminalității, vin organele judiciare și prezintă propuneri pentru comabterea criminalității, așa cum prevede legea. Vedem că procurorul are misiunea de a apăra interesele generale ale societății, iar când ne uităm la strategia care ni se pune în față, nu numai că observăm că n-a fost observat punctul nostru de vedere, dar observăm că a fost consultat punctul de vedere al unor infractori, iar strategia nu vizează combaterea criminalității, ci combate restrângerea cadrului legal de combatere a infractorilor și strângerea șuruburilor pentru răspunderea magistraților.
Să observăm că pedepsele sunt coborâte sub minim rezonabil, pentru ca procurorii să poată lua măsurile care sunt prevăzute de lege: să poată cere supraveghere tehnică, ai nevoie de un maxim special rezonabil de pedeapsă pe care ți-l cere legea penală.
Cu 3 ani maximum la abuz în serviciu, o să ne râdă în nas infractorii. Sper ca vocea rațiunii e puternică și va câștiga, Guvernul va proceda să retragă ordonanța vizibil neconstituțională, un derapaj constituțional cum în România n-a mai avut loc.
Sunt mutle aspecte care n-au ce căuta. Tocmai lipsa urgenței reglementării unor asemenea aspecte care trebuie discutate în Parlament, nu subtil prin OUG, tocmai asta evidențiază neconstituționalitatea acestui act și caraterul lui discreționar.
Procurorul general a ținut să se refere și la zvonurile care privesc o eventuală desființare a DNA prin comasare cu DIICOT.
„ O desființare mascată. DNA și DIICOT, UE a investit bani să le doteze ca să fie elită europeană, ele sunt deranjante pentru anumite persoane, nu pentru oamenii cinstiți”, a declarat Augustin Lazăr.