În ultimii ani, au fost mai multe cazuri de procurori care au părăsit corpul profesional sau care au fost îndepărtaţi din funcţii de conducere în urma unor scandaluri. În fiecare dintre aceste cazuri, explicaţiile oficiale pentru plecarea lor din magistratură au fost precedate de informaţii neoficiale sau declaraţii ale acestora ce vorbeau despre presiuni politice sau ale şefilor ierarhici, legate în special de cazurile pe care le aveau pe rol.
În 2009, Angela Ciurea a fost exclusă din magistratură de CSM, după ce şeful Parchetului General a reclamat că procurorul a mers în Franţa pentru a se întâlni cu un inculpat dintr-un dosar pe care îl instrumenta. Instanţa supremă a hotărât să anuleze decizia de excludere, pentru că, între timp, magistratul îşi depusese demisia. După ce a părăsit corpul magistraţilor, Angela Ciurea a vorbit despre adevăratul motiv al îndepărtării sale. „Presiunile care s-au făcut asupra mea şi a colegilor mei erau toate legate de aceste dosare şi erau foarte greu de suportat. Actorii principali: şeful DIICOT şi Procurorul General. Erau zile în care urcam şi coboram scările la Cabinet de zeci de ori, şi nu ca să fim felicitaţi", a declarat Angela Ciurea într-un interviu pentru „Q Magazine”
Fosta adjunctă a şefului DIICOT a intrat în avocatură după ce a plecat din corpul procurorilor.
Ciprian Nastasiu, magistratul sancţionat de CSM pentru că a solicitat eliberarea din închisoare a lui Omar Hayssam, în 2006, a fost îndepărtat din DIICOT un an mai târziu. Iar în 2008 pleca, în urma unei demisii. A reclamat public presiuni asupra procurorilor: „În România se face o presiune extraordinară pe procurori la cazuri deosebite", a spus el, conform mediafax.ro.
Ciprian Nastasiu este în prezent avocat.
Ilie Botoş a părăsit conducerea Parchetului General în urma scandalului generat de fuga din România a lui Omar Hayssam. „Este decizia mea personală, nu vreau să se creadă că mi-a forţat cineva mâna. Voi continua să lucrez în sistemul magistraturii”, a declarat Botoș în momentul demisiei.
Numai că imediat după demisie, Ilie Botoş a fost detaşat la Ministerul Apărării, unde a condus serviciul secret al Armatei. În prezent, este consilier al vicepremierului Gabriel Oprea.
În 2007, Tudor Chiuariu, la acea vreme ministru al Justiţiei, a solicitat CSM revocarea lui Doru Ţuluş de la şefia Secţiei a II-a din DNA. Magistratul a fost acuzat că muşamalizează dosare, însă Consiliul a dat aviz negativ. Procurorul şi-a terminat mandatul şi a mai obţinut unul, care a expirat în vara acestui an.
Dan Voinea s-a pensionat în 2009, la scurt timp după ce superiorii din Ministerul Public au decis ca dosarele revoluţiei să fie instrumentate de un alt magistrat. Procurorul a fost schimbat, la cererea procurorului general, pe motiv de management defectuos al dosarelor, fiind chiar cercetat disciplinar. Ancheta a fost preluată de alţi magistraţi, însă în dosarul revoluţiei nu s-a dat încă o soluţie.