Procesul Colectiv s-a reluat cu un nou judecător şi un lung şir de cereri din partea inculpaţilor. Avocaţii acestora au cerut să fie chemaţi în instanţa nu mai puţin de 173 de martori. Magistratul care a preluat dosarul, după pensionarea celui care a început judecata, a decis să nu îi mai audieze pe cei trei patroni ai clubului. A vrut să audă ce au de spus ceilalţi 9 inculpaţi, însă niciunul dintre aceştia nu a vrut să vorbească. Au susţinut că nu sunt pregătiţi să dea declaraţii.
„A fost o tragedie, în adevăratul sens al cuvântului, dar o să vedem la final”, afirmă Cristian Niţă, patronul firmei de artificii.
Pentru părinţii care şi-au pierdut copiii în incendiul din Colectiv, finalul pare a fi însă mult mai departe decât îl vede patronul firmei de artificii.
„Este greu de descris în cuvinte, timpul trece, oamenii uita. Suntem nişte părinţi îndureraţi, nişte părinţi orfani, cu un gol mare în suflet. Nu mai suntem noi. Cei vinovaţi să fie pedepsiţi”, spune Cristina Matache, mama unei victime.
Până la pedepse va mai trece, însă, mult timp pentru că, la doi ani şi jumătate de la începerea procesului, judecata trebuie reluată. Noul judecător, desemnat în locul celui care s-a pensionat, a vrut să audieze inculaţii care nu au dat până acum declaraţii, însă niciunul nu a acceptat.
La momentul asta nu dau nicio declaraţie”, a spus Cristian Popescu Piedone.
Cei trei patroni ai clubului Colectiv, judecaţi pentru ucidere din culpă, au dat declaraţii în faţa fostului judecător. Noul magistrat, care a preluat dosarul, a decis că audierea lor nu trebuie refăcută.
Pentru prima dată, în faţa camerelor, a vorbit şi unul dintre administratorii firmei care a montat artificiile.
„(De unde vi se trag acuzaţiile de distrugere de probe? n.red) Nu ştiu asta, s-a încercat găsirea unui ţap ispăşitor. Eu nu am avut treabă. Mi-au interceptat telefonul şi de acolo au înţeles ei de acolo că aş fi încercat să distrug probe, dar n-am încercat”, spune Cristian Niţă, patronul firmei de artificii.
În faţa noului judecător toţi inculpaţii au contestat acuzaţiile procurorilor şi expertizele care există la dosar. Mai mult, au cerut reaudierea martorilor care au dat declaraţii la Parchet: în total 173 de oameni! Ca să nu piardă prea mult timp, nou judecător a decis să citeze 25 dintre ei chiar la următorul termen, iar hotărârea a fost primită cu aplauze de rudele victimelor.
„Celălalt judecător şi-a bătut joc de noi timp de un an şi jumătate”, spune Jean Chelba, tatăl unei victime.
„Doresc ca acest proces să fie cinstit, echidistant faţă de toată lumea, faptele să reiasă din rechizitoriu, iar cei vinovaţi să plătească”, afirmă Marian Lăuşteanu, victimă Colectiv.
Următorul termen al procesului va fi în nouă noiembrie.
Alexandra Furnea, unul dintre supraviețuitorii tragediei din Colectivdin octombrie 2015, a povestit, luni pe Facebook, la aproape trei ani de la incendiu, cum a fost tratată într-o clinică din Germania.