Cristi Danileț a atacat în instanță decizia CSM din 26 februarie prin care a fost revocat din funcția de membru ai Consiliului Superior al Magistraturii.
Curtea de Apel București a admis, în 18 martie, cererea de sesizare a CCR cu soluționarea excepției de neconstituționalitate a articolului din Legea CSM care reglementează revocarea membrilor Consiliului.
Curtea Constitutională era așteptată, astfel, să dea o decizie pe excepția ridicată de judecător în procesul în care a cerut anularea deciziei plenului Consiliului Superior al Magistraturii de revocare.
Acum, legislaţia trebuie pusă în acord cu hotărârea Curţii. Între timp, procesul de la Curtea de Apel Bucureşti în care magistratul cere anularea hotărârii plenului CSM prin care a fost revocat continuă. Numai în cazul în care câştigă procesul, Cristi Danileţ îşi reia mandatul de membru ales al Consiliului.
„Urmează ca instanța judecătorească unde se soluționează contestațiile noastre să ia act de această decizie a CCR și să dispună anularea hotărârii de revocare, cu consecința repunerii noastre in funcție”, scrie Cristi Danileț, pe Facebook, reamintind că în baza articolelor declarate neconstituționale a fost revocată din CSM și judecătoarea Alina Ghica.
Ce au găsit neconstituțional judecătorii de la CCR
Judecătorii Curţii Constituţionale au analizat excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 55 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, ridicată în dosarul în care Cristi Danileţ a contestat revocarea sa din funcţia de membru ales al CSM.
Curtea Constituţională a constatat că articolul 55, alineatele 4 şi 9 din Legea 317/2004 sunt neconstituţionale.
Potrivit articolului 55, alineatul 4, „membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocaţi şi la cererea majorităţii adunărilor generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului. În cadrul adunărilor generale, decizia se ia cu votul a două treimi din numărul judecătorilor sau procurorilor”.
Alineatul 9 al articolului 55 prevede că „în termen de 15 zile de la înregistrarea sesizării semnate şi motivate de reprezentanţii adunărilor generale prevăzute la alin. (4), Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din funcţie a membrului ales. Dispoziţiile art. 57 alin. (2) se aplică în mod corespunzător”.
În 26 februarie, Cristi Vasilică Danileţ, judecător la Tribunalul Cluj, şi Alina Ghica, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, au fost revocaţi din CSM, ca urmare a voturilor exprimate în acest sens în adunările generale ale judecătorilor. Cei doi magistraţi au făcut contestaţie la Curtea de Apel Bucureşti, solicitând anularea hotărârilor de revocare din CSM.
În cazul Alinei Ghica, colegele sale de la Curtea de Apel Bucureşti s-au abţinut în a judeca acţiunea acesteia, astfel că judecătoarea a solicitat strămutarea dosarului.