Primul Tribunal al insolvenţei îşi începe activitatea în martie 2014 la Bucureşti. Urmează şi alte oraşe mari precum Cluj Napoca, Timişoara sau Iaşi
Data publicării:
Din martie 2014, Bucureştiul va avea un Tribunal al insolvenţei. Noua instanţă se va ocupa de problemele firmelor, de la concurenţa neloială la cele care ţin de Registrul Comerţului. Domeniile de competenţă nu sunt încă fixate, dar probabil că vor fi incluse şi cazurile de clauze abuzive, informează Business Club.
Tribunalul Bucureşti a cerut înfiinţarea acestei noi instanţe întrucât este sufocat de litigiile comerciale. La Bucureşti se judecă o treime din toate cazurile de acest fel, iar judecătorii dau deja termene pentru 2014 sau chiar 2015.
Alte tribunale specializate în domeniul comercial vor apărea şi în alte mari oraşe ale ţării precum Cluj-Napoca, Timişoara sau Iaşi. Judecătorii care vor lucra aici vor fi delegaţi de la alte instanţe cu mai puţine dosare.
În acest timp, numărul dosarelor de insolvenţă s-a dublat în octombrie faţă de septembrie, indică datele de la Registrul Comerţului. Este posibil ca unele firme să se fi grăbit să intre în insolvenţă, pentru că octombrie a fost luna în care s-a făcut trecerea de la vechea lege a insolvenţei la noul Cod. Acesta nu a fost în vigoare decât şapte zile, pentru că a fost declarat apoi neconstituţional. Guvernul l-a adoptat prin ordonanţă de urgenţă, dar situaţia de urgenţă nu era justificată. Aşa că de la 1 noiembrie s-a revenit la vechea lege, care este mult mai blândă faţă de Codul nou.
La finalul primelor zece luni din an s-au înregistrat 23.500 de dosare de insolvenţă. Cele mai multe cazuri au fost în Bucureşti - aproape 3000 -, apoi în Bihor şi Galaţi. Afacerile din comerţ au fost cele mai afectate, alături de cele din construcţii şi turism care, împreună, au adunat peste jumătate din totalul insolvenţelor.