Cornel Resmeriţă, primarul oraşului Lupeni
Decizia a fost luată marţi de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) şi este definitivă, Resmeriţă urmând să fie dus la arestul central al Poliţiei.
În primă instanţă, Tribunalul Bucureşti a decis, în 4 februarie, arestarea la domiciliu a edilului, însă hotărârea a fost contestată de procurorii anticorupţie. În urma judecării contestaţiei, CAB a dispus să înlocuiască arestul de domiciliu cu cel preventiv.
Odată cu Resmeriţă, au fost arestaţi la domiciliu şi fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu şi fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia. În cazul celor doi, nimeni nu a contestat decizia Tribunalului Capitalei.
În acelaşi dosar sunt arestaţi preventiv Rudel Obreja, pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi complicitate la abuz în serviciu, şi Tudor Breazu, apropiat al Elenei Udrea, care este acuzat de procurorii DNA că ar fi intermediat mita provenită de la administratorul unei societăţi comerciale care a primit contracte de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în perioada în care instituţia a fost condusă de fostul lider al PMP.
Camera Deputaţilor a avizat, luni, urmărirea penală şi arestarea preventivă a deputatului PMP Elena Udrea, în dosarul „Gala Bute”. Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului este acuzat de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi luare de mită. Faptele au legătură cu atribuirea şi folosirea unor fonduri din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului în perioada 2010 - 2012.
Ministrul Justiţiei a transmis marţi dimineaţă avizul de la Camera Deputaţilor procurorilor DNA. Elena Udrea este audiată de la ora 12.00, când a fost citată să se prezinte la DNA, atât în dosarul Gala Bute, cât şi în dosarul Microsoft.
Procurorii susţin că Elena Udrea ar fi luat decizia organizării evenimentului, în urma unor discuţii cu Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, şi le-a cerut subordonaţilor săi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să găsească soluţii de încheiere a contractului privind finanţarea Galei Bute, urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.
Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat şi el în dosarul Gala Bute, pentru că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Senat pentru urmărirea penală a lui Ion Ariton, solicitarea fiind încuvinţată, marţi, de Comisia juridică, al cărei raport va fi prezentat plenului camerei.