George Scripcaru, primarul Brașovului, a fost achitat, luni, de Tribunalul Brașov, într-un dosar în care a fost judecat pentru fapte de corupție. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare.
Tribunalul Brașov l-a achitat, luni, pe George Scripcaru, primarul Brașovului, într-un dosar de corupție, în care edilul a fost cercetat alături de directorul unei societăți din subordinea primăriei.
Primarul a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că l-a determinat pe directorul general al unei societăți din subordine să cumpere patru mașini care au fost puse ulterior la dispoziţia Primăriei Braşov.
„(...) achită inculpatul Scripcaru George – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (...) achită inculpatul Scripcaru George – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de participaţie improprie la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul folos necuvenit, (...) lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă SC RATBV SA Braşov împotriva inculpatului Scripcaru George”, se arată în soluția pe scurt, publicată pe portalul instanței.
Celălalt inculpat în dosar a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și la plata unor despăgubiri civile către SC RATBV SA Braşov
Sentința nu este definitivă, fiind cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, transmite Mediafax.
Procurorii DNA Braşov au dispus, în data de 28 septembrie, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de primarul Braşovului, George Scripcaru, pentru abuz în serviciu, iar dosarul în care acesta a fost trimis în judecată a fost înregistrat la Tribunalul Brașov în 17 noiembrie 2016.
Potrivit procurorilor DNA, Scripcaru şi-a exercitat influenţa, în anii 2007 - 2015, asupra directorului general al unei societăţi din subordinea Primăriei municipiului Braşov şi l-a determinat să cumpere succesiv, pe parcursul celor nouă ani, patru autoturisme care au fost puse ulterior la dispoziţia Primăriei Braşov, semnându-se în acest sens mai multe contracte şi acte adiţionale.
Procurorii au susţinut că primarul a urmărit obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine, constând în folosirea exclusivă a maşinilor respective, fără să fie nevoit să achite costurile pentru întreţinerea şi utilizarea acestora.
„Ulterior, pentru a ascunde faptul că autoturismele date în mod succesiv în folosinţa Primăriei Braşov sunt utilizate în interesul său personal, Scripcaru George a solicitat aceluiaşi director ca, în cazul în care pe adresa societăţii vor veni solicitări din partea Poliţiei Rutiere, să fie comunicat numele vreunui angajat, care astfel să fie sancţionat contravenţional în locul edilului. Urmare a acestui demers, la data de 12 martie 2009, a fost încheiat un proces verbal prin care o altă persoană a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 120 lei şi 2 puncte penalizare, menţionându-se că a depăşit viteza maxim admisă în localitate, în timp ce conducea unul din autoturismele respective. În realitate, autoturismul fusese condus de inculpat, rezultatul fiind obţinerea pentru acesta din urmă de foloase necuvenite, constând în aceea că nu figurează în evidenţele Poliţiei cu sancţiuni contravenţionale şi nu a plătit amenda respectivă", a arătat DNA.
Procurorii au mai susţinut că societatea respectivă a fost prejudiciată cu suma totală de peste 630.000 de lei, reprezentând valoarea maşinilor achiziţionate şi cheltuielile suportate cu întreţinerea şi utilizarea acestora.