Un primar din județul Mehedinți este judecat pentru abuz în serviciu, instigare la furt și tăiere ilegală de arbori după ce a dispus defrișarea unei păduri. Edilul din orașul Baia de Aramă a vrut să construiască un cartier de locuințe și un patinoar, așa că a decis să taie patru hectare de plopi pentru a realiza proiectele. Numai că Primăria nu avea voie să schimbe destinația terenului. Acum, procurorii l-au trimis în judecată și riscă până la șapte ani de închisoare.
Terenul de patru hectare se află la intrarea în orașul Baia de Aramă și a fost retrocedat autorităților locale în anul 2013. Deși, potrivit legii, nu avea voie să îi schimbe destinația din teren forestier, primarul ar fi dispus defrișarea suprafeței de teren pentru a realiza o zonă de agrement.
„Era vorba, când era doamna Udrea, era vorba că face pârtie de schi, să facă debarcaderul, un parc frumos pentru copii, era frumos proiectul, și patinoar”, spune un localnic.
Sesizarea privind defrișarea a fost făcută de inspectorii Gărzii Forestiere.
„Toată lumea din zonă ştia ce s-a tăiat, cum s-a tăiat, iar nimeni nu voia să spună, era o complicitate a tuturor organelor locale”, spune Gheorghe Dinucă, director al Direcţiei de Control al Regimului Silvic şi Cinegetic din cadrul Gărzii Forestiere Vâlcea.
În același dosar au fost trimiși în judecată administratorul societății care a executat tăierea arborilor, fiind aceeași firmă pe care edilul-șef a controlat-o până să devină primar, dar și alți trei angajați.
„De asemenea, materialul lemnos este comercializat fără avize de însoțire sau cu avize de însoțire întocmite în fals”, afirmă Remus Luca, șeful Serviciului Județean Anticorupție Mehedinți .
Primarul acuzat nu se teme de o eventuală decizie judecătorească împotriva lui. Ba mai mult, consideră proiectul util pentru cetăţenii pe care îi conduce. Aşadar, spune el, cu cât mai repede o sentinţă, cu atât mai bine. Mai ales că se consideră nevinovat.
„Mă bucur că, după aproape cinci ani de zile, s-a finalizat această urmărire penală prin simplul fapt că putem să demarăm un proiect foarte important al oraşului Baia de Aramă”, declară Rafael Dunărinţu, primarul orașului Baia de Aramă.
Dacă vor fi găsiți vinovați, cei cinci riscă între 2 și 7 ani de închisoare. Pe lângă acest dosar, edilul din Baia de Aramă mai este cercetat în alte două dosare pentru fraude cu fonduri europene.