Președintele CJ Călărași, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Vasile Iliuţă tocmai a câștigat un nou mandat la șefia județului

Data publicării:
vasile iliuta, seful cj calarasi, la o slujba religioasa
Vasile Iliuță tocmai a câștigat alegerile pentru un nou mandat la șefia CJ Călărași. Foto: Facebook

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, pentru abuz în serviciu, pe preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Călăraşi, Vasile Iliuţă, care tocmai a câștigat un nou mandat la conducerea județului. Alături de el au mai fost trimiși în judecată vicepreședintele consiliului județean, secretarul general și doi consilieri de achiziții publice, precum și o societate comercială și un reprezentant al acesteia.

Vasile Iliuţă, preşedinte CJ Călăraşi, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, potrivit unui comunicat DNA remis miercuri.

Vasile Iliuță a câștigat un nou mandat de președinte al CJ Călărași, din partea PSD, la alegerile din 9 iunie, obținând peste 48% din voturi, la distanță de reprezentantul PNL, cu 30% din voturi, pe locul doi.

În acelaşi dosar penal au mai fost trimişi în judecată Beştea Mihăilă Constantin, vicepreşedinte al CJ Călăraşi, pentru uzurparea funcţiei asimilată infracţiunilor de corupţie şi favorizarea făptuitorului; Paraschiv Aurel, secretar general al CJ Călăraşi, pentru complicitate la uzurparea funcţiei asimilată infracţiunilor de corupţie şi favorizarea făptuitorului; Tudor Simina şi Dima Gabriel, consilieri achiziţii publice în cadrul CJ Călăraşi, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual, ambele infracţiuni în formă continuată; M. N., reprezentant al SC Nylvyan SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată; SC Nylvyan SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, mai precizează DNA.

„La data de 28 decembrie 2020, inculpatul Iliuţă Vasile, în calitatea menţionată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu SC Nylvyan SRL un număr de trei contracte având ca obiect prestarea unor servicii de pază la obiectivele Consiliului Judeţean Călăraşi, în condiţiile în care societatea respectivă nu ar fi deţinut licenţă de funcţionare eliberată în condiţiile Legii nr. 333/ 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, şi nici nu ar fi îndeplinit criteriile de participare la licitaţii. În demersurile sale, inculpatul Iliuţă Vasile ar fi beneficiat şi de sprijinul consilierilor Tudor Simina Iulia şi Dima Gabriel, care, deși ar fi cunoscut faptul că societatea respectivă nu ar fi întrunit condițiile legale de a executa obiectul contractului, și nici condițiile prevăzute în caietul de sarcini, ar fi întocmit și semnat mai multe documente (note explicative), înlesnind în acest fel câștigarea licitațiilor de către SC NYLVYAN SRL. Acţionând în maniera de mai sus, s-ar fi produs un prejudiciu Consiliului Judeţean Călăraşi în valoare de 582.083 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit, în acelaşi cuantum, pentru societatea respectivă”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit sursei, pentru a îngreuna cercetările care se desfăşurau în dosar, Beştea Mihăiţă Constantin, cu sprijinul secretarului general al judeţului, Paraschiv Aurel, s-ar fi substituit, fără drept, autorităţilor deliberative, respectiv CJ Călăraşi, şi a înaintat la DNA un document din care ar fi reieşit faptul că nu s-ar fi produs niciun prejudiciu instituţiei publice pe care o reprezenta, în contextul de mai sus.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unui imobil ce aparţine lui Vasile Iliuţă.

Până în acest moment procesual, Consiliul Judeţean Călăraşi nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călăraşi, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Satul din Alba care se gospodărește singur datorită localnicilor, e unic în România. Aceștia își construiesc...
Digi FM
Soțul Ilenei Stana Ionescu, prima declarație după moartea actriței: “Nu și-a luat adio de la mine. Săraca...
Pro FM
Babs rupe tăcerea despre adevăratul motiv pentru care ea și Dorian Popa s-au despărțit: „Asta ne-a afectat...
Film Now
Will Smith, prima piesă rap după 7 ani: Când m-am simţit cel mai rău în viaţa mea, muzica a fost întotdeauna...
Adevarul
Legătura uluitoare între dispariția dinozaurilor și struguri. Ce spun oamenii de știință
Newsweek
Recunoașteți personajul? Eroul României la Euro 2024. A fost orfan de ambii părinți
Digi FM
Explozie de cereri pentru terenuri la 10 eurocenţi/mp. Campania inedită a transformat o comună din...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Millie Bobby Brown, vacanță cu părinții soțului în Sardinia. Imagini cu actrița din „Stranger Things” și fiul...
UTV
Babs dezvaluie motivul despartirii de Dorian Popa: "Asta ne-a afectat relatia"