Modificările care vizează legile justiţiei prevăd atribuţii sporite pentru ministrul justiţiei, iar propunerile prezentate sunt mult mai ample decât cele anunţate iniţial, a declarat la Digi24 preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, Bogdan Gabor.
Cele mai importante schimbări - unele de natură să stârnească îngrijorare - vizează Inspecţia Judiciară, competenţele CSM, dar şi modul în care procurorii-şefi îşi formează echipele, a declarat Bogdan Gabor la „Jurnalul de seară”. El a mai afirmat că prin aceste modificări se creează premisele controlului puterii executive asupra celei judecătoreşti.
„Textul de lege propus e mai amplu decât prezentarea făcută inițial. Inițial s-a precizat că procurorul general, procurorii-șefi ai DNA, DIICOT și adjuncții vor fi numiți de CSM la propunerea ministrului justiției. Dar în propunerea concretă se arată că CSM are dreptul să respingă o singură dată, ceea ce înseamnă că, la un moment dat, ministrul de justiție, cu sau fără voia CSM, va impune procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, precum și procurorii-șefi ai DNA și DIICOT”, a dezvăluit Bogdan Gabor, președintele Asociației Procurorilor din România.
„Propunerile nu se opresc aici. Sunt luate din atribuțiile procurorului general și procurorului DIICOT propunerile pe care le pot face secţiei de procurori pentru a-și forma echipa, respectiv toate funcțiile de conducere din structura parchetului de pe lângă Înalta Curte, din DNA și DIICOT, urmând aceeași procedură, ceea ce înseamnă că toți procurorii cu funcții de conducere vor fi, la un moment dat, atributul exclusiv al ministrului de justiție”, a explicat Bogdan Gabor.
Aflaţi ce alte aspecte din proiectul de lege privind justiţia îi îngrijorează pe procurori urmărind în materialul video de mai sus întreaga intervenție de la „Jurnalul de seară” a președintelui Asociației Procurorilor din România, Bogdan Gabor.