Curtea de Conturi explică, în raportul pentru anul 2013, că Inspectoratul de Stat în Construcţii nu a recuperat tot prejudiciul stabilit de instanţă în dosarul „Trofeul Calităţii”. Este vorba despre aproape 6,5 milioane de lei, sumă pe care ar fi trebuit să o plătească Adrian Năstase împreună cu alţi cinci condamnaţi din dosar, aşa cum au decis magistraţii.
Documentul notează că instituţia a reuşit să recupereze doar puţin peste jumătate din sumă.
„Pentru diferenţa rămasă de recuperat, în valoare de 3.144.000 de lei, reprezentând sume aferente unor debitori peste un an, măsurile întreprinse de ISC nu au avut drept rezultat recuperarea creanţei", se arată într-un raport al Curţii de Conturi.
La începutul lui 2013, imediat după motivarea deciziei de condamnare din dosarul "Trofeul Calităţii", Inspectoratul i-a dat în judecată pe condamnaţi şi a obţinut aprobare pentru executarea lor silită. A angajat chiar şi un executor care să se ocupe de toate procedurile.
„Chiar şi în cursul executării silite, debitorul este oricând în drept să-şi achite obligaţia de bună voie”, spune Vicenţiu Pascal Timnea, executor judecătoresc.
Singurul care a plătit însă partea sa din prejudiciu a fost Adrian Năstase. Cu toate că a fost de acord să plătească banii, Adrian Năstase a susţinut, într-o postare pe blog, că Inspectoratul de Stat în Construcţii nu a suferit nicio pagubă materială de pe urma organizării, în 2004, a concursului "Trofeul Calităţii".
"Nu ISC a organizat "Trofeul Calităţii". El a avut iniţiativa acestei aniversări, dar cheltuielile de organizare le-a efectuat Forum Invest. Este clar că nu s-au „furat” bani de la ISC, nu s-au „delapidat”", a scris Adrian Năstase pe blogul său.
Cu ceilalţi, Inspectoratul încă se luptă în instanţă. Fără succes deocamdată, procedurile de executare fiind contestate în numeroase rânduri.
De altfel, unul dintre datornici, Diana Gasparovici, este dată în urmărire, fiind de negăsit după condamnarea la cinci ani de închisoare în dosarul Trofeul Calităţii.