Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, la Parlament, că amendamentul Guvernului privind folosirea tehnicii SRI de interceptare audio-video în cazul faptelor de corupție nu afectează prevederea în sine, ci introduce o procedură de contestare a acestor probe în dosarul penal, obținute prin mandat de siguranță națională. El spune că „am urmat pas cu pas prescripțiile CCR” iar Guvernul „nici n-a adăugat, nici n-a scăzut”.
„Amendamentul respectiv nu afecta investigarea faptelor de corupție, pentru că ele se pot în continuare investiga, potrivit Codului de procedură penală, inclusiv prin mijloace tehnice de ascultare audio-video.
Și în această privință, proiectul Guvernului a fost fără să intervenim pe text, pentru că, în decizia sa, CCR ceea ce ne-a cerut a fost să introducem o procedură de contestare a acestor probe, obținute prin mandat de siguranță națională. Am urmat pas cu pas prescripțiile CCR și nu am intervenit decât pe procedura de contestare a acelor probe. Prin urmare, Guvernul, prin proiectul său, Ministerul Justiției, prin proiectul trimis către Guvern, nu a intervenit pe sfera infracțiunilor care intră în conținutul mandatului de siguranță națională. Nici n-a adăugat, nici n-a scăzut.
Am umblat doar la partea de procedură de contestare a probelor, ca urmare a prescripțiilor deciziei Curții Constituționale. Indiferent de numerotarea (articolelor – n.red.) care a decurs din intervenție, noi, Guvernul, prin proiect, și, în continuare Parlamentul, pare-se prin decizia pe care o s-o ia, nu intervine cu nimic față de situația existentă, intervine doar în materie de procedură. Mi-am asumat de la început acest proiect”, a declarat Cătălin Predoiu.
Comisia Juridică din Camera Deputaților a renunțat, marți, la pragul pentru abuzul în serviciu, dar și la votul pe care PSD și PNL îl dăduseră pentru eliminarea corupției dintre infracțiunile pentru care puteau fi folosite interceptările SRI. Deputații de la Putere și din Opoziție au votat modificările la Codul Penal în forma transmisă de Ministerul Justiției. Astfel, a fost eliminat pragul de 250.000 de lei, și nu a mai fost introdus niciun prag ceea ce ar putea face ca legea să fie neconstituțională. La dezbaterile din Comisie nu a participat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.
Editor : Alexandru Costea