Povestea afacerilor lui Costel Constanda a început în urmă cu aproape două decenii, când a obţinut în instanţă aproximativ 3 hectare de pământ în Satul Francez, zonă rezidenţială din nordul Capitalei. Primăria Capitalei, care deţinea mai multe imobile construite acolo, i-a oferit acestuia, la schimb, aceeaşi suprafaţă de teren în parcul Bordei. Devenit proprietar pe o parte din parc, afaceristul voia să dezvolte acolo un proiect imobiliar.
Omul afaceri nu a fost lăsat să construiască aici în parcul Bordei şi a dat Primăria în judecată. A câştigat despăgubiri în valoare de 18 milioane de euro. Municipalitatea nu a vrut să plătească, astfel că a ajuns la un nou compromis cu Costică Constanda: i-a oferit acestuia teren în Satul Francez, acelaşi aflat în procedură de executare silită astăzi.
Pe terenul primit la schimb, se aflau şi mai multe vile. Omul de afaceri intenţiona să le demoleze, iar în locul lor să construiască alte case, pe care urma să le vândă. Numai că planurile i-au fost date peste cap: consilierii generali nu i-au aprobat aceste lucrări, deşi se angajaseră printr-un contract să aprobe planul urbanistic zonal, spune omul de afaceri.
„În ziua aprobării PUZ-ului, consilierii au ieşit din sală, au dovedit rea-credinţă şi o încălcare crasă a contractului, fapt ce ne-a dus într-un nou proces, care ţine de șapte ani, timp în care am plătit lunar în jur de 200.000 de euro dobânzi la bancă”, a declarat Costel Constanda pentru Digi24.
Omul de afaceri a luat un împrumut de la o bancă, girat cu terenul obţinut de la Primărie, pe care nu putea însă să construiască. Aşa se face că nu a reuşit să obţină profitul pe care miza şi nu a mai avut bani să returneze creditul. Acum banca va scoate la licitaţie terenul şi tot ce este construit pe el. Este vorba despre 17 vile, în care nu locuieşte nimeni.
Odată cu vilele, la licitaţie au fost scoase o creşă şi o sală de sport. Preţul de pornire este de nu mai puţin de 43 de milioane de euro, o sumă colosală ceea ce face ca această executare să fie una record în România.
În urmă cu câţiva ani, omul de afaceri a câştigat în instanţă despăgubiri istorice: Primăria Capitalei era obligată să-i plătească 168 de milioande euro, pentru că NU şi-a respectat obligaţiile. Instanţa supremă a decis însă rejudecarea cazului, iar procesul este acum pe rolul Curtii de Apel Bucureşti.
Citiți și: Cea mai mare executare silită din România. Vizat, omul de afaceri Costică Constanda