Ponta l-a trădat pe Tăriceanu la DNA

Data actualizării: Data publicării:
TARICEANU

Victor Ponta a declarat la DNA că, după ce a devenit prim-ministru, l-a întâlnit pe Tal Silberstein, consultant politic și colaborator al RMGC, prin intermedierea lui Călin Popescu Tăriceanu, cel care afirmase în fața procurorilor DNA că nu l-a prezentat pe consultantul politic și altor politicieni, după cum a dezvăluit ziarul Adevărul.

Călin Popescu Tăriceanu a fost inițial doar martor în dosarul restituirii unui teren din nordul Capitalei lui Paul al României (născut Lambrino), în care sunt inculpați pentru retrocedare frauduloasă, între alții, Dan Andronic, patronul EvZ, Remus Truică, fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase, precum și nepotul lui Carol al II lea dintr-o căsătorie nerecunoscută.

În dosar, Tăriceanu declarase că nu a păstrat legătura cu Tal Silberstein și Dan Andronic (care i-au oferit consultanță cât a fost prim-ministru) după 2008. De asemenea, Tăriceanu mai afirmase și că nu l-a prezentat pe Silberstein altor politicieni, în condițiile în care consultantul citat a avut contracte și cu RMGC, compania care concesionase zăcămintele aurifere de la Roșia Montană, dar care nu a primit din partea autorităților române aviz de exploatare.

Acum, șeful Senatului este judecat pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. Din documentele aflate pe rol la Curtea Supremă, așa cum arată ziarul Adevărul, reiese că Tăriceanu și Silberstein au fost interceptați, iar în perioada 2012-2013 președintele ALDE i-a intermediat celui citat întâlniri cu premierul în funcție, Victor Ponta.

Roșia Montană, unul dintre subiectele discutate de Ponta și Silberstein

Din declarațiile acordate justiției de către Ponta, reiese că unul dintre subiectele de discuție pe care le-a avut cu Tal Silberstein, intermediate de Călin Popescu Tăriceanu, a fost și Roșia Montană.

''Da, a încercat să-mi prezinte avantajele statului român din acest proiect. Nu m-a influențat însă în niciun fel cu analizele politice pe care le-a făcut în ce privește deciziile politice legate de acest proiect'', a arătat Ponta, care a precizat că Silberstein reprezenta acționarii proiectului Roșia Montană.

În perioada menționată, Victor Ponta, în calitate de prim-ministru, a cerut Parlamentului să decidă dacă RMGC capătă permisiunea de a exploata aurul de la Roșia Montană.

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu afirma, la Digi24, în septembrie 2013, că nu are elemente care să indice că există presiuni în subiectul legat de RMGC.

„Cred că proiectul trebuie privit cu luciditate și obiectivitate. Când eram premier, proiectul era prezent, însă atunci, pentru că erau investiții consistente, nu exista niciun fel de grabă care să justifice demararea proiectului, pe care îl consider cu o valoare adăugată mai degrabă scăzută. Nu am crezut că e nevoie să presez. Erau și considerente politice de ordin extern. Relațiile de bună vecinătate cu Ungaria, ea manifesta griji ce trebuiau rezolvate în modul cel mai corect”, spunea Tăriceanu la 1 septembrie 2013, în cadrul emisiunii ''Kilometrul zero'' de la Digi24, un moment în care aveau loc proteste de stradă ale opozanților exploatării aurului de la Roșia Montană.

„Între timp proiectul a avansat și acum avem considerente ce trebuie avute în vedere. Unele sunt de natură pur economică. Trebuie văzut care sunt beneficiile noastre. Guvernul a renegociat condițiile inițiale într-un mod mai favorabil pentru statul român. Al doilea element e legat de mediu: în ce măsură proiectul afectează mediul, care sunt riscurile. Acum tehnologiile au avansat, sunt foarte sigure. Al treilea aspect este cel arheologic. Nu am toate elementele ca să mă pot pronunța pe aceste capitole. Plecând de la varianta că riscurile sunt absolut controlate, merită făcut sau nu? Eu spun că acum, că nu mai sunt investiții și locuri de muncă, acesta trebuie să fie un criteriu”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu în aceeași emisiune.

„Nu am elemente care să indice că sunt presiuni. Nu am văzut partizanți fervenți ai proiectului. Am văzut și în PNL persoane care își exprimă rezerve sau opoziția. Cred că e normal să existe o dezbatere cât mai largă”, a adăugat el.

„Din câte pot să înțeleg, Victor Ponta vrea să implice Parlamentul în dezbatere și decizia finală să îi revină Parlamentului. Mai trece apă pe Dunăre până ajungem să votăm proiectul în Parlament”, a subliniat Tăriceanu, în studiourile Digi24, în septembrie 2013..

„Lucrurile au evoluat enorm în ceea ce privește situația economică, proiectul în sine. Atunci proiectul stârnea numeroase critici. Joi la reuniunea BP al PNL s-a discutat o oră și jumătate despre acest subiect. Am spus că nu vreau să intervin pe subeict, nu mi se pare atât de grav, erau altele mai importante. Nu am avut senzația că există un entuziasm, dar nici o radicalizare a pozițiilor contra. Noi am făcut o discuție civilizată, bazată pe argumente. Nu există o unanimitate'', mai afirma actualul șef al Senatului în 2013.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri