De la prima oră mascaţii au intrat în birourile firmei de salubrizare din Bucureşti dar şi la celelalte 19 societăți suspectate de evaziune fiscală.
„Societățile implicate, în perioada 2008- 2013 au evidențiat operațiuni financiare fictive în valoare de 90 de milioane de euro, cauzând astfel un prejudiciu bugetul de stat estimat la 23 de milioane de euro”, spune Aurelian Dobre, ofițer poliția economică.
La sediul central al firmei au fost aduse documentele ridicate şi din Râmnicu Vâlcea, Suceava sau Braşov.
Actele ridicate au fost atât de multe încât a fost nevoie de maşina de gunoi pentru transport.
„De la sediul central al firmei, cu mașina de gunoi, angajații au adus zeci de dosare cu acte. Toate documentele vor fi verificate de ofițerii de poliție economică”, transmite corespondentul Digi24 Bogdan Ocnaru.
Una din metodele de fraudare a statului era prin plata la negru a angajaților. De altfel, restanțele salariale și contractele au fost motivele pentru care angajații au și ieșit în stradă în trecut.
Poliţiştii mai spun că responsabilii firmei de salubrizare au apelat la rromii din Sinteşti pentru a crea un complicat mecanism de fraudare a statului prin firme-fantomă. Pe de o parte, sume importante de bani erau achitate doar pe hârtie fără ca lucrările de curățenie să fie prestate, iar pe de altă parte nu se plăteau taxele la stat.
Urban SA are contracte cu mai multe primării din țară. La Vâlcea de exemplu, primăria se luptă de trei ani cu firma în instanță.
Gigi Matei, primar interimar Vâlcea: Din păcate primăria are de încasat de la Urban SA contravaloarea redevenței în valoare de 12.027.458 lei. Adică 2,7 milioane de euro.
Printre cei 32 de suspecţi sunt şi asociaţii firmei de salubrizare, Teodor Florescu şi Ion Bălăceanu. Urban SA se ocupă de curăţenia în sectorul 6 de 20 de ani. În ţară, are contracte semnate cu autorităţile locale din Braşov, Călăraşi, Otopeni, Feteşti şi Râmnicu Vâlcea.