Adrian Nastase a scris după gratii trei cărţi. Potrivit legii, acesta a obţinut o reducere a pedepsei cu 105 zile. Fostul premier a abordat în cărţile sale teme din politica internă şi internaţională. Familia i-a organizat lansări cu fast la care au participat sute de invitaţi.
„Ne-am uitat împreună pe poze, am văzut participanţii, am vorbit despre ei. S-a bucurat când a văzut atâta lume. E pregătit pentru toate variantele”, spunea Andrei Năstase, fiul fostului premier, evocând momentul lansării unei cărți de-ale tatălui său.
Corneliu Iacobov, condamnat la șapte ani de închisoare pentru prejudicierea RAFO Oneoti, a publicat o analiză economică în revista penitenciarului: „Armaghedonul economic din Comunitatea Europeană”.
„Românii trebuie să înţeleagă că lumea în care trăim astăzi este o lume a învingătorilor şi nu o lume a învinşilor, să înţeleagă că nimeni nu ne va oferi nimic gratis şi că supravieţuirea noastră în comunitatea europeană depinde numai de noi”, a scris Iacobov în revista „Încercări”.
(Corneliu Iacobov)
Alți deținuți celebri s-au apucat de poezii. Fostul lider de sindicat Marius Petcu, condamnat la șapte ani de închisoare pentru corupție, a scris opt. Într-una dintre ele vorbește despre principii și onoare:
„Gânduri libere"
autor: Marius Petcu
„(...) Cu gândul ăsta clipele trec greu,
Cum de-au lăsat principii şi onoare,
În ce să cred eu azi şi mâine oare
Cum să privesc oglinda şi să fiu tot eu?"
(sursa: revista „Încercări'')
La fel a facut și Florentin Scalețchi, fost președintele al unei organizații de protecție a drepturilor omului. Și el a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare pentru corupție.
„Împreună"
autor: Florentin Scaleţchi
„Singur în celulă, cu viaţa mea în care
Înmuguresc
Lacrimile primăverii,
Visele îmi sunt libere,
Gândurile la fel.
Dar ele nu pot umbla
Fără mine prin lume"
(sursa: revista „Încercări'')
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, aflat după gratii pentru favorizarea infractorului, a scris o carte pe care a numit-o „România - studiu comparativ între trei epoci consecutive: comunism, tranziţie şi perspectivele comunitare". Pentru acestă lucrare pedeapsa i-a fost redusă cu 30 de zile. Sorin Ovidiu Vântu a fost acuzat însă în presă că a plagiat şi că a copiat paragrafe întregi.