Astăzi, deputații au luat act de demisia lui Viorel Hrebenciuc din Parlament. Fostul vicepreședinte al Camerei Deputaților este urmărit penal în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.
Viorel Hrebenciuc a demisionat din Parlament săptămâna trecută. Cercetat în trei dosare penale, Viorel Hrebenciuc a spus că dorește să nu devină o povară pentru partid și se pune la dispoziția justiției, a explicat atunci Valeriu Zgonea.
Procurorii DNA au cerut Parlamentului încuviințarea arestării preventive în cazul lui Viorel Hrebenciuc și deputatului Ioan Adam. Aceștia sunt urmăriți penal pentru implicare într-o rețea de retrocedări ilegale de păduri, potrivit anchetatorilor. În cazul în care cei doi ar fi cercetați în libertate există riscul real al influențării martorilor dar și a altor persoane implicate în această anchetă, având în vedere că până în acest moment procurorii DNA nu au reușit să stabilească ce rol avea fiecare dintre persoanele implicate în acest caz, motivau procurorii cerea de arestare preventivă.
Hotărârea Camerei Deputaților, publicată în Monitorul Oficial
Tot în Dosarul Retrocedărilor, Andrei Hrebenciuc, fiul fostului deputat, a fost arestat preventiv vinerea trecută. Aceeaşi decizie a luat instanţa şi în cazul lui Paltin Sturdza. Potrivit procurorilor, Andrei Hrebenciuc urma să fie intermediarul mitei pe care o primea tatăl lui, adică 12.000 de hectare de pădure.
Paltin Sturdza, fiul lui Elie Vlad Sturdza, urma să facă tranzacţia după ce primea ilegal o moştenire la care nu avea dreptul. Proba folosită de anchetatori: o agendă, în care Sturdza îşi nota stadiul afacerii.
Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Sturdza este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
Procurorii susţin că, în 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecătorilor Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, să pronunţe o hotărâre judecătorească în favorarea sa, "prin interpretarea părtinitoare a probelor şi denaturarea stării de fapt", producând astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro, reprezentând contravaloarea a 43.227 de hectare de pădure.
Citiți și: