Cei doi bărbați susţin că fostul Guvern a încălcat legea atunci când a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a donat comunităţii musulmanilor un teren din nordul Capitalei pentru construcţia unei moschei.
Unul dintre cei doi a devenit cunoscut după ce a îngropat carne de porc pe terenul respectiv şi a candidat la Primăria Bucureştiului.
„Încălcarea legii cultelor. Prejudiciază statul român. Poporul nu a fost întrebat dacă doreşte sau nu această megamoschee. Cei care vor face precum Victor Viorel Ponta, ca el vor păţi. O să-l urmărim şi la puşcărie dacă va ajunge, să ducem chiftele şi să-l întrebăm dacă mai doreşte mega moschee”, a spus Cătălin Ioan Berenghi.
Proiectul moscheii din sectorul 1 a stârnit dezbateri aprinse în societatea românească. De la fostul președinte Traian băsescu până la Patriarhul Daniel s-au pronunțat cu privire la construirea lăcașului de cult.
Discuţiile preliminare dintre România şi Turcia, pe tema construirii unei moschei şi a unei biserici, au început imediat după Revoluţie. După aproape 25 de ani, abia acum sunt puse la punct detaliile din acord. În timp ce comunitatea musulmană turcă a primit undă verde pentru a construi o moschee la Bucureşti, România primeşte la schimb un spaţiu pentru a ridica o capelă şi un cămin pentru pelerini în Turcia.
Terenul dat prin Hotărâre de Guvern se află chiar lângă Romexpo, pe bulevardul Expoziţiei, numerele 22-30, și are nu mai puțin de 11.000 de metri pătrați. Nu este vorba doar despre o moschee, ci despre un centru cultural şi spiritual care va include o bibliotecă, dar şi săli de curs în care se va preda Coranul.
Terenul a fost oferit de Guvern, prin Hotărârea nr 372 din 27 mai 2015. Conform acesteia, pământul rămâne în proprietatea Secretariatului de Stat pentru Culte, iar Muftiatul, care se va ocupa de ridicarea moscheii, are drept de folosinţă gratuită timp de 49 de ani. Banii pentru construcție îi va da statul turc, prin Comitetul pentru Probleme Religioase.
Aceasta nu ar fi însă cea mai mare moschee din Occident, ea se află la doi paşi de capitala catolicismului, la Roma. Muftiul Murat Iusuf a spus că lăcaşul de cult din București va putea primi 1.000 de oameni simultan, în condițiile în care musulmanii din Capitală se roagă pe stadioane şi în săli de sport.