Dosarul Mieriadei a fost redeschis în martie, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat statul roman sa identifice vinovatii. Oficial, cel puţin 4 oameni au murit în evenimentele sângeroase din 13-15 iunie 1990 şi peste o mie au fost răniţi. Petre Roman a fost chemat astăzi la Parchetul General pentru a fi anunţat că va fi urmărit penal. Fostul premier neagă însă toate acuzaţiile.
„Este vorba despre dosarul privind evenimentele din 13-15 iunie 1990. Sunt, de fapt, două evenimente. 13 iunie și Mineriada. În ce privește 13 iunie, cred că lucrurile sunt clare, adică violențele ce s-au dezlănțuit în ziua de 13 iunie, au avut ca țintă chiar persoana mea și guvernul meu. Au fost atacate Ministerul de Interne, Poliția Capitalei, televiziunea. O dovadă este faptul că în septembrie 1991 o mineriadă și mai mare, și mai brutală, a fost împotriva mea și a Guvernului pe care l-am condus. Am fost victimele acelei oribile și violente mineriade”, a spus Petre Roman la ieșirea de la Parchet.
Procurorii au probe că Petre Roman ar fi participat la o ședință secretă în 12 iunie 1990, în care Ion Iliescu a dat ordin ca protestatarii să fie dispersați. Astfel, ar fi participat la reprimarea violentă de la Universitate. Procurorii spun că el ar fi decis organizarea deplasării a peste 10.000 de muncitori care, în 14 și 15 iunie, au continuat un atac ce a lăsat în urmă 1000 de persoane vătămate.
Moment istoric pentru România, după 25 de ani. Ion Iliescu, tras la răspundere pentru Mineriadă
Preşedintele Klaus Iohannis a avizat la sfârșitul lunii octombrie cererile de urmărire penală pentru trei personaje extrem de importante în dosarul Mineriadei: Petre Roman, Victor Atanasie Stănculescu şi Gelu Voican Voiculescu.
Prin urmare, procurorii militari îl pot anunța pe Petre Roman că este urmărit penal pentru infracţiuni contra umanităţii. Deocamdată, nu este cunoscută calitatea acestuia în dosar.
Ion Iliescu, Virgil Măgureanu și Victor Atanasie Stănculescu sunt puși sub acuzare pentru infracțiuni împotriva umanității.