Percheziţii la Radio România. 11 membri ai CA al SRR, urmăriți penal
Contracte cu dedicaţie la Radio România. Cel puţin aşa cred procurorii bucureşteni care au descins împreună cu ofiţerii de la Investigarea Criminalităţii Economice la sediul radioului public. Au răscolit mai multe birouri şi au luat după ei 11 persoane şi multe documente. Oamenii legii au informaţii că banii statului s-ar fi scurs în firmele unor membrii ai Consiliului de Administraţie al radioului şi vorbesc de un prejudiciu de 400.000 de lei.
La 7 fix au prezentat anchetatorii mandatul de percheziţie jandarmilor care asigură paza radioului de stat şi în câteva minute s-au răspândit în clădire.
Bogdan Ocnaru, corespondent Digi24: „Birourile de la etajele superioare au fost ţinta procurorilor. Aparţin membrilor Consiliului de Administraţie, iar unii dintre ei sunt suspectaţi că au încheiat înţelegeri păguboase pentru radioul de stat.”
„Aceştia ar fi participat la luarea unor decizii în urma cărora au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii obţinând în mod ilegal foloase patrimoniale. Valoarea prejudiciului cauzat Societăţii Române de Radiodifuziune s-ar ridica la suma de aproximativ 400.000 lei”, scrie în comunicatul Parchetului Sectorului 1.
Suspiciunile procurorilor merg mai departe. Oamenii legii nu cred că înţelegerile păguboase au fost rodul unor neatenţii, ci a unor manevre prin care s-a urmărit ca banii să ajungă la firmele controlate de anumiţi membrii ai consiliului de administraţie. Andras Istvan, Mirela Fugaru, Mihai Voicu, Stejerel Olaru, Doina Moşneag şi încă şase persoane din fosta şi actuala conducere a radioului sunt urmărite penal. „Radio România a pus la dispoziţia procurorilor toata documentaţia solicitată”, susţine un comunicat al postului public.
Percheziţii au fost şi la firma care apare în contractele incriminate de anchetatori. Toate actele ridicate vor fi puse cap la cap iar anchetatorii speră ca acestea să-i ajute să-şi întărească acuzaţiile. Percheziţiile vin la o zi după ce Agenţia Naţională de Integritate a constatat că Mirela Voiculescu-Fugaru, unul din membrii Consiliului de Administraţie, este în incompatibilitate. Inspectorii susţin că aceasta a încheiat mai multe contracte de prestări serviciii cu societatea de radiofuziune din care a obţinut peste 60 de mii de lei.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
ACTUALIZARE 15:40 Procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de: Demeter Andras Istvan, Fugaru Mirela-Ioana, Voicu Mihai, Olaru Stejărel-Nicolae şi Moşneag Doina, precum şi faţă de alţi şase membri ai Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, pentru comiterea unor prezumtive infracţiuni de abuz în serviciu şi conflict de interese, au anunţat, joi, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.
Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că în perioada iulie 2011 - ianuarie 2014 aceştia ar fi participat la luarea unor decizii în cadrul şedinţelor Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune în urma cărora au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii, în baza cărora aceştia au obţinut în mod ilegal foloase patrimoniale în cuantum total de aproximativ 400.000 lei", precizează procurorii.
ACTUALIZARE 15:00 Au fost puse în aplicare 11 mandate de aducere pe numele persoanelor vizate, acestea urmând a fi audiate la sediul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, potrivit News.ro.
Membri ai Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, întrucât ar fi participat la luarea unor decizii în urma cărora au fost încheiate ilegal mai multe contracte privind achiziţii de servicii de turism.
„Din cercetări a reieşit că, în calitate de funcţionari publici şi membri în Consiliul de Administraţie, cei în cauză au participat la luarea unor decizii în urma cărora au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii, obţinând în mod ilegal mai multe beneficii patrimoniale. Aceştia sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu şi conflict de interese”, au declarat surse judiciare citate de News.ro.
Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, care coordonează ancheta, a confirmat că în această cauză sunt cercetaţi mai mulţi membri ai Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, pentru abuz în serviciu şi conflict de interese.
„În fapt, s-a reţinut că aceştia ar fi participat la luarea unor decizii în urma cărora au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii obţinând în mod ilegal foloase patrimoniale. Valoarea prejudiciului cauzat Societăţii Române de Radiodifuziune s-ar ridica la suma de aproximativ 400.000 lei”, arată Parchetul Judecătoriei Sector 1.
ACTUALIZARE 12:20 Sunt percheziţii şi la această oră la postul naţional de radio. Ofiţerii de la investigarea fraudelor verifică legalitatea mai multor contracte încheiate de Radio România. Au fost emise deja 11 mandate de aducere la audieri.
În afară de sediul radioului public au loc percheziții și la alte două adrese.
Potrivit unor surse citate de News.ro, cele trei percheziţii sunt la Societatea Română de Radiodifuziune, dar şi la sediul şi la un punct de lucru al firmei de turism Europoint.
Printre cei 11 care vor fi aduși la audieri se numără și oameni acuzați de diverse infracțiuni economice. Alții au doar calitate de martori și sunt chemați pentru a da declarații.
La prejudiciul de 400.000 de lei s-ar fi ajuns după ce persoane din conducerea radioului ar fi semnat în mod ilegal diferite contracte pentru achiziții. Aceste contracte ar fi fost semnate cu firme pe care tot acești oameni din conducerea Radio România le-ar fi controlat fie indirect, prin membri ai familiilor lor, fie prin prieteni apropiați.
Audierile se vor face la sediul Poliției Române și este posibil ca la sfârșitul acestei zile procurorii să decidă să ia și măsuri preventive.
Reacția Societății Române de Radiodifuziune. Comunicat:
„În cursul zilei de 17 noiembrie, s-au prezentat la sediul Societăţii Române de Radiodifuziune reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti pentru ridicarea unor înscrisuri. Radio România a pus la dispoziţia acestora toată documentaţia solicitată.
În acest moment nu suntem în măsură să oferim mai multe detalii, dar vă asigurăm că radioul public va continua să-şi informeze cu onestitate ascultătorii asupra oricăror elemente de noutate în cauza ce face obiectul acestor cercetări, în măsura în care acestea o privesc”.
ACTUALIZARE 11:40 Ar fi vorba despre contracte încheiate cu firme ale unor membri ai Consiliului de Administrație sau ale unor interpuși ai acestora, potrivit corespondentului Digi24.
Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Radio România este Ovidiu Miculescu, iar statut de membru au: Maria Ţăghină, Mirela Ioana Fugaru, Ruxandra Săraru, Radu F. Alexandru, Alexandru Ducu Bertzi, Andras Istvan Demeter, Ana Florea, Alina Stanciu, Alexandra Dumitraşcu, Nicoleta Viorica Balaci, Adrian Doroş, Alexandru Muraru.
ACTUALIZARE 10:20 Perchezițiile sunt în legătură cu unele contracte încheiate în anii trecuți și ar viza mai mulți membri ai Consiliului de Administrație. Prejudiciul estimat în acest moment este de 400.000 de lei. Se ridică documente din mai multe birouri și nu e exclus ca în orele următoare mai multe persoane să fie aduse la audieri la sediul Parchetului.
Potrivit unor informații preliminare, la mijloc ar fi suspiciuni de infracțiuni economice. Ofiţerii de la investigarea fraudelor verifică legalitatea mai multor contracte încheiate de Radio România și se verifică suspiciuni de abuz în serviciu.
Nu se știe încă dacă ancheta este îndreptată împotriva directorului Ovidiu Miculescu sau dacă este vorba despre o investigație in rem, asupra faptelor. Este posibil, de asemenea, să fie efectuate percheziții și la domiciliul lui Ovidiu Miculescu.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News