Percheziții la Fundația de Evaluare în Educație

Data publicării:
MANUALE SCOLARE- MEDIAFAX-1

100.000 de elevi din 800 de şcoli au participat la concursurile de matematică, limba română sau engleză organizate de Fundaţia pentru Evaluare în Educaţie, în perioada 2008 - 2013. Taxa de înscriere era de 20 de lei pentru fiecare concurs. Procurorii au suspiciuni că toţi banii au ajuns în buzunarele patronilor Fundaţiei şi vorbesc despre o evaziune fiscală de aproape două milioane de euro. În afacere ar fi fost implicate mai multe organizaţii.

În blocul de pe strada George Enescu, la numărul 42, funcţionează fundaţia academică Genius. Se pare că aceasta era responsabilă să găsească spaţii pentru ca Fundaţia pentru Evaluare în Educaţie să organizeze concursuri.

Pentru supraveghere şi notarea lucrărilor de la concursuri, profesorii primeau câte 2.000 de lei. Subiectele erau pregătite de rudele patronilor fundaţiei, chiar dacă nu aveau pregătirea necesară, spun anchetatorii. Aceştia erau plătiţi cu sute de mii de euro, în baza unor contracte de drepturi de autor. Concursurile organizate sub numele de Evaluare în Educaţie au fost scoase de pe lista avizată de Ministerul Educaţiei la începutul anului 2013. Totuşi, au continuat să se ţină. Mai mult, directorul ONG-ului, Ionuţ Dumitru, un economist de 38 ani, se lăuda cu susţinerea Academiei Române.

Nu ne-am implicat în acest proiect pentru că, practic, fundația este necunoscută, era o chestiune foarte privată”, spune Ionel Haiduc, fost preşedinte al Academiei Române.

Fundația Evaluare în Educație a primit totuși un acord să organizeze concursuri, semnat de secretarul de stat Ştefania Duminică.

„Noi l-am dat în măsura în care prezentarea concursului, limitată de o foaie sau două, ni s-a părut că da, e OK, dar nu suficient cât să facem un parteneriat cu ei”, spune Liliana Preoteasa, director general în Ministerul Educației.

În decembrie anul trecut, ministrul Educaţiei a emis un ordin prin care a interzis stângerea de fonduri şi organizarea competiţiilor private în şcolile de stat. Există însă în continuare profesori şi inspectori şcolari care ajută la derularea concursurilor cu taxă. Fundația Evaluare în Educație a iniţiat chiar şi o campanie pe o reţea de socializare pentru a încerca să schimbe decizia ministrului. 

_______________________________________________________________

Anchetatorii vor duce la audieri 29 de persoane, în dosarul deschis în urma unei sesizări făcute de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală din ANAF, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Capitalei.

Surse din Poliţie au declarat că în dosar sunt vizaţi reprezentanţii Fundaţiei Evaluare în Educaţie, suspectaţi că şi-au însuşit taxele de participare la concursul şcolar organizat de aceasta la mai multe materii şi că nu au plătit impozite, notează Mediafax. 

Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că în perioada 2008-2013 suspecţii, în calitate de reprezentanţi ai unei fundaţii având ca obiect de activitate organizarea unor concursuri şcolare, şi-au însuşit fondurile colectate din taxele de participare, nu au reţinut şi vărsat la bugetul de stat impozitele cu reţinere la sursă şi au înregistrat în contabilitatea fundaţiei cheltuieli fictive”, a precizat Poliţia Capitalei.

Anchetatorii suspectează că prejudiciul produs de reprezentanţii fundaţiei în urma infracţiunii de delapidare se ridică la aproximativ 7,6 milioane de lei. De asemenea, prin ascunderea sursei impozabile şi înregistrarea achiziţiilor fictive s-ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 1,7 milioane de lei.

Ancheta Poliţiei Capitalei se desfăşoară sub coordonarea procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

Citiți și:

ANCHETĂ DIGI24. Cât costă școala gratuită și cine profită de pe urma concursurilor școlare private

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Traseul vortexului polar în România. Județele care urmează să fie lovite de ninsori
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
conaf
Forumul 24 TRENDS FOR 2024. Educația, baza unei națiuni - live începând cu ora 11
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...