PERCHEZIȚII LA CFR. Conducerea Transferoviar Grup ar fi dat mită pentru a obţine contracte de la CFR Călători şi Salrom

Data publicării:
tren locomotiva CFR

Procurorii DNA Cluj au făcut, marţi, 22 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Cluj şi Galaţi la sediile CFR Călători, CFR Marfă, SC Transferoviar - punctul de lucru din Bucureşti şi Remarul 16 Februarie, într-un dosar privind infracţiuni de corupţie comise în perioada 2012-2014.

Potrivit unor documente obţinute de Mediafax, omul de afaceri Mitică Călin a constituit un grup infracţional organizat, împreună cu directorul general al societăţii, Kinga Mădărăşan, şi cu Adrian Ştefan, director al SC Remarul 16 Februarie la data faptelor, urmărind să corupă funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul unor structuri subordonate CFR SA, din CFR Călători SA şi din Societatea Naţională a Sării Salrom SA, pentru a obţine contracte pentru cele două firme pe care le controla.

Grupul infracţional ar fi dorit ca societăţile Transferoviar Grup şi Remarul 16 Februarie, controlate de Mitică Călin, să acapareze o cotă de piaţă cât mai mare, „pe criterii clientelare şi prin corupţie”, în ceea ce priveşte lucrări şi servicii atribuite de CFR Călători, Salrom, Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi şi Salina Ocna Dej. În acest sens, membrii grupului infracţional organizat ar fi acţionat sistematic pentru fraudarea procedurilor de achiziţie publică şi pentru obţinerea de informaţii confidenţiale privitoare la ofertele şi capacitatea tehnică a firmelor concurente.

Pentru obţinerea acestor contracte, membrii grupului infracţional ar fi dat mită, prin intermediari, pentru a obţine contracte, în condiţiile în care firmele controlate de Mitică Călin nu aveau capacitatea tehnică şi economică să efectueze lucrările şi serviciile contractate, arată anchetatorii, în documentele citate.

Mita ar fi fost dată şi pentru ca firmele controlate de Mitică Călin să primească lucrări şi servicii supraevaluate sau care nu prezentau nicio utilitate pentru autorităţile contractante, dar şi pentru a fi decontate lucrări şi servicii neefectuate.

Totodată, membrii grupului infracţional ar fi dat mită şi pentru obţinerea protecţiei şi sprijinului unor funcţionari publici cu funcţii de conducere, pentru ca aceştia să împiedice efectuarea unor verificări şi constatări privitoare la neconformităţile existente în lucrările şi serviciile efectuate de firmele controlate de Mitică Călin.

Din documentele procurorilor rezultă că membrii grupului infracţional „au acţionat sistematic pentru asigurarea obedienţei funcţionarilor cu funcţii de conducere, din cadrul Societăţii Naţionale a Sării Salrom SA, în scopul de a îi determina pe aceştia să atribuie o cotă cât mai mare din serviciile de transport feroviar în favoarea SC Transferoviar Grup SA, prin dezavantajarea flagrantă a concurentului SNTFM CFR MarfăSA, în pofida faptului că, în numeroase situaţii, SNTFM CFR Marfă SA practica preţuri mai avantajoase decât cele propuse de firma controlată de Călin Mitică”.

Procurorii au precizat că Mitică Călin, Kinga Mădărăşan şi Adriian Ştefan au acţionat sistematic pentru eliminarea CFR Marfă SA de pe piaţa serviciilor de transport de sare, urmărind constant limitarea accesului operatorului naţional de transport feroviar de marfă la astfel de servicii, prin mijloace frauduloase.

De asemenea, Mitică Călin ar fi făcut demersuri sistematice pentru ca societatea Remarul 16 Februarie SA să obţină, în condiţii nelegale, contracte de servicii de reparaţii şi recondiţionări, atribuite de CFR Călători SA, în condiţiile în care firma din Cluj-Napoca nu deţinea capacitatea tehnică şi economică de a efectua serviciile.

Potrivit anchetatorilor, pentru a asigura posibilitatea SC Remarul 16 Februarie să participe la procedurile de atribuire, Mitică Călin ar fi determinat funcţionari publici din AFER să facă recepţii şi omologări abuzive, nelegale, pentru a ascunde incapacitatea firmei de a efectua serviciile respective, precum şi lipsa dotărilor tehnice necesare.

Pentru a-şi atinge obiectivele, membrii grupării ar fi corupt funcţionari publici cu funcţii de conducere, însărcinaţi cu atribuirea contractelor, urmărirea derulării acestora şi recepţia lucrărilor şi serviciilor executate, precum şi funcţionari însărcinaţi cu efectuate plăţilor şi a decontărilor.

Funcţionarii publici care refuzau să sprijine interesele ilicite ale firmelor controlate de Mitică Călin sau care „nu manifestau suficientă obedienţă”, erau intimidaţi şi ameninţaţi de membrii grupului, potrivit documentelor procurorilor.

Procurorii susţin că Georgel Mihuţ, directorul Salinei Ocna Dej la data faptelor, ar fi primit mită peste 65.000 de lei, în perioada iunie 2012 - august 2013, pentru a avantaja firma Transferoviar Grup. Pentru a ascunde provenienţa banilor primiţi ca mită, Transferoviar Grup ar fi decontat facturi fictive emise de SC Micdali SRL. În realitate, beneficiarul acestor facturi ar fi fost directorul Salinei Ocna Dej.

Un alt funcţionar care ar fi luat mită este Teodor Alexandru Gavriş, şef Serviciu Automotoare şi, ulterior, director de tracţiune la CFR Călători. Acesta ar fi primit mită aproape 490.000 de lei, în perioada decembrie 2012 - iunie 2014, pentru a avantaja Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca la atribuirea unor contracte. Şi în acest caz mita ar fi fost disimulată prin decontarea de către SC Remarul 16 Februarie SA a unor facturi fictive emise de SC Tevpag Plan SRL.

Anchetatorii au identificat 13 transferuri de bani făcute, în perioada decembrie 2012 - iunie 2014, de către Remarul 16 Februarie în contul SC Tevpag Plan SRL, care atestă operaţiuni economice nereale, destinatarul real al acestor sume de bani fiind Teodor Alexandru Gavriş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Declarația Unică 2025 vine cu o schimbare importantă. Românii care nu mai trebuie să...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
candidati prezidentiale
Alegeri prezidențiale 2024. Cine sunt cei 14 candidaţi la scrutinul de duminică și în ce ordine sunt pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...