Patronul firmei de salubrizare Romprest, o societate care are zeci de contracte cu statul, este vizat într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu total de 14 milioane de euro. Procurorii au făcut percheziţii acasă la omul de afaceri Florian Walter, dar şi la sediul companiei din Bucureşti. În prezent, patronul Romprest se sustrage urmăririi penale. Printre instituţiile care au contracte cu firma Romprest este şi Primăria Sectorului 1. Procurorii au decis să pună sechestru pe conturile firmei de salubrizare, dar şi pe cele ale lui Florian Walter.
Florian Walter: Mediafax Foto
Actualizare 15.55: Procurorii DIICOT au emis un mandat de arestare în lipsă pentru Florian Walter, patronul firmei Romprest. Din momentul în care judecătorii vor decide arestarea în lipsă, toate unităţile de poliţie îl vor căuta pe omul de afaceri.
Actualizare 12.17: Florian Walter, patronul Romprest, nu poate fi găsit. Potrivit Giorgianei Hossu, procurorul-şef al DIICOT, acesta se află în ţară şi a fost dat în consemn la frontieră.
„Pe întregul lanţ comercial anterior înregistrării în evidenţele Romprest SA s-a identificat aceeaşi tipologie. Se organizau scriptic circuite de tranzacţionare succesivă a serviciilor constând în punerea la dispoziţie de personal muncitor, servicii care ajutau la diminuarea obligaţiilor fiscale. În fapt, muncitorii erau folosiţi la negru. Nu exista o evidenţă a personalului muncitor subcontractant, nu existau situaţii de lucrări. Furnizorii aveau, la rândul lor, furnizori care nu declarau livrări sau care ţineau înregistrări neconforme cu realitatea. Nu existau rapoarte zilnice de activitate, nu existau locuri de desfăşurare a activităţilor de curăţenie specifice, numărul de persoane executante sau calificarea acestora”, a spus Giorgiana Hossu, procurorul-şef al DIICOT, într-o conferinţă de presă.
Procurorul-şef al DIICOT a vorbit şi despte firmele fantomă cu care Romprest avea contracte.
"Reprezentanţii legali ai societăţilor comerciale erau, în fapt, complici sau „săgeţi” care aveau doar sarcina de a completa şi semna acte contabile, de a completa acte bancare, de a retrage sume în numerar, activităţi pentru care încasau un comision de la liderii grupului organizat. De asemenea, contabilitatea nu exista la cele mai multe dintre societăţile comerciale", a spus Giorgiana Hossu.
"În numai două luni s-a fraudat bugetul de stat cu suma de 20 de milioane de lei şi o să vă spun şi prin ce operaţiune. În anul 2012, reprezentantul Romprest SA a creat un circuit fictiv format din patru societăţi comerciale pentru a ascunde provenienţa reală a unei mari cantităţi de clorură de calciu - în fapt de provenienţă intracomunitară - şi pentru a-şi crea avantajele fiscale constând în TVA şi impozit pe profit. În acest circuit fictiv a fost cooptată o societate coordonată de numitul Capră Nicolae, în calitate de furnizor al mărfii. Scriptic, aproximativ 3.000 de tone de clorură de calciu au fost livrate în două luni, între cele patru societăţi comerciale, fără documente, fără mijloace de transport, fără delegaţi. Practic, în aceste două luni, Romprest a prejudiciat bugetul de stat cu 20 de milioane de lei", a exemplificat Hossu.
"Au fost create circuite financiare fictive pentru ca sumele de bani să fie recirculate în cascadă către societăţile comerciale, cu scopul final ca acestea să fie retrase în numerar. Conturile din care erau retrase în numerar aparţineau unor societăţi comerciale cu comportament de societate de tip fantomă şi erau retrase cu diferite justificări: de la achiziţii de fier vechi, până la achiziţii de cereale sau creditări de societate şi restituiri de creditare de societate", a completat procurorul-şef al DIICOT.
Giorgiana Hossu a precizat că grupul a fost extrem de bine organizat, cu sarcini bine stabilite, fiind coordonat de reprezentantul Romprest SA, "inclusiv în demersurile de finaţare a firmelor fantomă şi de creare a traseelor financiare realizate".
Suma totală supusă procesului de spălare a banilor este de 14 milioane de euro, până în acest moment.
"Au fost efectuate 37 de percheziţii, au fost dispuse măsuri asiguratorii pe bunurile şi conturile suspecţilor. Vor fi aduse la audieri 50 de persoane. Liderul grupării, în acest moment, se sustrage urmăririi penale. Sunt indicii că este în ţară şi, oricum, am luat măsurile necesare pentru ca acesta să rămână în ţară, oriunde s-ar afla. A fost dat în consemn (la frontieră, n.r.)", a încheiat procurorul-şef Giorgiana Hossu.
Au loc 37 de percheziţii în acest caz. Prejudiciul se ridică la 14 milioane de euro.
Sunt verificate contractele pe care firma de salubrizare le-a încheiat cu mai multe primării din ţară şi în urma cărora statul nu a încasat taxe sau impozite.
Banii ar fi fost spălaţi prin contracte fictive cu firme fantome, iar banii ar fi ajuns în paradisuri fiscale.
Zeci de suspecţi vor fi duşi la audieri la DIICOT Ploieşti, iar printre cei vizaţi este şi Florian Walter, patronul Romprest.
Dosarul a pornit în urma unei sesizări a ANAF.